Kitarović: Tražićemo dogradnju Dejtona 1Foto: EPA / JOHANNES SIMON

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je danas u Neumu da će Hrvatska pojačati diplomatske napore kako bi se dogradio Dejtonski mirovni sporazum i sprečili spoljni uticaji u Bosni i Hercegovini i okruženju.

Snažno ćemo diplomatski delovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Dejtonskog sporazuma, obezbeđenja stabilnosti Bosne i Hercegovine i susedstva i sprečavanja spoljnih uticaja, rekla je Grabar-Kitarović na naučnoj konferenciji.

Predsednica Hrvatske je ocenila da je „puzajućim izmenama“ Dejtonskog sporazuma i odlukama visokih međunarodnih predstavnika „ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hecegovini“.

U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsedništvo države. BiH je izložena novim izazovima, posebno međunarodnog terorizma i preteće migrantske krize. Raste broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika i izbeglica, a u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata, istakla je Grabar Kitarović, preneo je Index.

Ona smatra da međunarodna zajednica pasivno posmatra te pojave. One uz jačanje separatističkih težnji snažno utiču na ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ne smemo zatvarati oči pred tim činjenicama, istakla je predsednica Hrvatske.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović istakao je da Hrvati u BiH najsnažnije zagovaraju približavanje Evropskoj uniji i NATO. Ocenio je da su Bošnjaci i Srbi zadovoljni sadašnjim stanjem i činiće sve da uspore taj put za pet do deset godina, kako bi rešili problem Hrvata kojima bi bila namenjena sudbina nestanka. To neće ići tako, kazao je Čović.

U Neumu je danas počela dvodnevna konferencija koja je podeljena u tri panela – o istoriji, kulturi, jeziku i obrazovanju Hrvata, evropskom putu BiH i o ustavnoj i institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari