Tilerson umesto u Brisel, ide u Moskvu 1Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Američki državni sekretar Reks Tilerson neće prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova država članica NATO, koji će u aprilu biti održan u Briselu, saopšteno je danas u Vašingtonu, prenosi
BBC.

Umesto toga, Tilerson će najpre na Floridi dočekati predsednika Kine Si Đinpinga, potom će na Siciliji prisustvovati samitu „Grupe sedam“, a onda će otputovati za Moskvu.

Sjedinjene Američke Države će na sastanku NATO u Briselu predstavljati državni potsekretar Tom Šenon, saopštila je Bela kuća, uz napomenu da Vašington ostaje 100 odsto posvećen zapadnom vojnom savezu.

Predstavnici Demokratske stranke nazvali su „ozbiljnom greškom“ Tilersonovu odluku da propusti sastanak u Briselu, ocenjujući da to podriva poverenje u Alijansu koja je za Ameriku najvažniji savez, a takođe povećava zabrinutost zbog tesnih veza Trampove administracije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner nije mogao da potvrdi kada će Tilerson posetiti Moskvu.

Za sada nemam nikakvu zvaničnu informaciju. Čim isplaniramo posete državnog sekretara mi ćemo odgovoriti na vaše pitanje, rekao je Toner.

Istovremeno, on je ignorisao pitanje novinara da li Tilerson planira da se tom prilikom sretne i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U Moskvi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nije ni potvrdila, ni demantovala informaciju o poseti Tilersona, ali se iznenadila još jednim curenjem „osetljivih informacija iz Vašingtona“.

Političkim elitama u SAD je vreme da se dogovore da li su ponovo ruski hakeri hakovali servere Stejt departmenta, ili pretnja informacionoj bezbednosti SAD ipak ima američko poreklo, rekla je Zaharova, preneo je Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari