Štajnmajer: Moramo se boriti za demokratiju 1Foto: EPA / CLEMENS BILAN

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer odbacio je juče izjednačavanje nacističke i današnje Nemačke kojem je pribegao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

U svom prvom govoru na novoj dužnosti Štajnmajer je takođe od Erdogana zatražio da pusti iz zatvora dopisnika Velta iz Turske Deniza Jučela. Štajnmajer je pozvao Nemce „da se hrabro bore za demokratiju koja se danas širom sveta osporava“, prenosi DPA.

„Prestanite sa neopisivim izjednačavanjem s nacistima! Ne prekidajte veze onima koji žele partnerstvo sa Turskom!“, poručio je Štajnmajer, donedavni nemački šef diplomatije, turskom predsedniku. „Poštujte pravnu državu i slobodu medija i novinara! I oslobodite Deniza Jučela!“, zahtevao je Štajnmajer. Jučel, koji ima državljanstva Nemačke i Turske, već je nekoliko nedelja u pritvoru. Erdogan ga je označio kao „agenta i teroristu“.

Niko ne želi da na Tursku gleda s arogancijom i stavom „mi znamo bolje“, rekao je Štajnmajer osudivši pokušaj puča u Turskoj prošlog leta. On je sugerisao da je Turska, u susedstvu Sirije i Iraka, u teškom položaju. „Ali naši pogledi obeleženi su brigom da bi sve što je godinama i decenijama građeno moglo biti rastureno za kratko vreme“, rekao je Štajnmajer.

U vezi sa populističkim strujanjima u puno zemalja Štajnmajer je naglasio: „Nova fascinacija autoritarnima duboko uranja u Evropu“. Nema osnova za uzbunu, ali: „Moramo o demokratiji ne samo pričati – moramo dalje učiti i za nju se boriti“. Upravo nemačka istorija pokazuje da demokratija „nije podrazumevajuća niti data sa klauzulom o večnosti“.

Snaga demokratije leži u sposobnosti za samokritiku i popravljanje sebe, rekao je Štajnmajer. „Demokratija zahteva hrabrost i onih nad kojima se vlada i vladajućih“. O neželjenim problemima se mora se govoriti otvoreno, rekao je Štajnmajer i kao primer naveo integraciju izbeglica, ali i etičke standarde u ekonomiji. Predsednik Nemačke, prema rečima Štajnmajera, ne može biti neutralan već „pristrasan za stvar demokratije“. Takođe, on mora biti na strani Evrope. „Prosvećeni patriotizam i zalaganje za Evropu, to ide ruku pod ruku“. Kritike su opravdane, reforme neophodne. Ali povratka zastareloj nacionalnoj uskogrudosti ne sme biti, istakao je nemački predsednik.

ERDOGAN: Poštujte demokratiju

„Ako Evropa ovako nastavi, nijedan Evropljanin u bilo kom delu sveta neće moći slobodno da hoda ulicama. Mi, kao Turska, pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju“, izjavio je juče predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. „Turska je bila upetljana u svađu sa Nemačkom i Holandijom zbog zabrane turskim zvaničnicima da vode kampanju radi podrške referendumu 16. aprila“, navodi Hurijet. Nemačka i Holandija, ali i Austrija, nisu sa odobravanjem gledale na želju Ankare da drži mitinge na njihovim teritorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari