Deca migranti žive u užasnim uslovima 1Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Deca imigranti koja su iz svojih zemalja u Evropu stigla bez roditeljske pratnje žive u užasnim uslovima i uskraćena su za besplatnu pravnu pomoć.

Ovo je navedeno u delu tematskog izveštaja koji je juče objavio Savet Evrope. Prema istraživanju kojim je rukovodio Tomas Boček, deca koja su prepuštena samoj sebi ponekad prose u Turskoj, a u pojedinim slučajevima su hapšena i stavljana u pritvor.

„Na mnogim mestima smo se susreli s tim da pravna pomoć nije dostupna, a tiče se naravno dece, ali i odraslih“, rekao je Boček, koji je posetio Grčku, severnu Francusku, Italiju, Makedoniju, Tursku, kao i prihvatne centre u Parizu i Londonu, prenosi EUObzerver.

Boček je rekao da mnoga deca koja dolaze u Evropu nemaju pojma šta će biti s njima, a među njima ima i onih kojima preti opasnost da budu tretirana kao odrasli, te da budu poslana u prihvatne centre. Problem dodatno komplikuje nepristupačnost škola, zdravstvene nege i informacija.

Boček predlaže da se deci dodele staratelji, koji će im pomoći da se izbore sa administracijom i neizvesnošću s kojom se nose sama. „To je od suštinskog značaja, potrebno je da imamo efikasni sistem staratelja u različitim državama-članicama“, smatra Boček. Kao poseban primer je naveo Italiju, gde su gradonačelnici dobili nemoguć zadatak da obezbede starateljstvo za stotine maloletnika. Italija, u koju je prošle godine stiglo oko 25.000 maloletnika, pokušava da progura predlog zakona, čiji je cilj unapređenje sistema staratelja.

Ta ideja je poduprta širim planom Saveta Evrope za unapređenje sistema staratelja. Međutim, kako primećuje EUObzerver, problem s kojim se kasnije treba uhvatiti u koštac jeste i neizvesna budućnost za one koji napune 18 godina. „Staćemo na put uvlačenju dece u kriminal“, rekao je nedavno regionalni direktor Unicefa za Evropu Afšan Kan.

Oko 30 odsto azilanata koji su u prethodne dve godine pristigli u Evropu bila su deca, a gotovo 70 odsto njih su pobegli od sukoba u Siriji, Avganistanu i Iraku. Mnogi su došli bez ličnih dokumenata i boje se da će biti deportovani nazad u matične zemlje. Mađarska je nedavno usvojila zakon koji nalaže pritvor za izbeglice i migrante starije od 14 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari