Lavrov: Opasna situacija u Makedoniji 1Sergej Lavrov Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je danas zapadne zemlje na opasnost zaoštravanja situacije u Makedoniji.

U Makedoniji je trenutno izuzetno složena situacija, možemo je čak nazvati i svojevrsnom krizom, koja je umnogome veštački izazvana i vodi ka društvenoj podeli, rekao je Lavrov, izrazivši nadu da će „Zapad razumeti opasnost te situacije“.

Kada je reč o Crnoj Gori, Lavrov je rekao da žali što je ta zemlja rešila da uđe u NATO.

„Crna Gora je popustila pred ultimatumom — ili Rusija ili NATO i odlučila da zanemari ekonomski aspekt i da žrtvuje odnose sa Rusijom. Neka je ta odluka na savesti crnogorskih lidera, kao i na rukovodilaca NATO“, poručio je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Ministar inostranih poslova Rusije je upitao i na koji način će članstvo Crne Gore doprineti povećanju bezbednosti NATO pakta.

Lavrov se osvrnuo i na problematiku celokupnog balkanskog regiona, pogotovo kada je reč o navodnim provokativnim dejstvima Rusije.

Sve normalne veze balkanskih zemalja sa Rusijom istog časa postaju briga pojedinih zvaničnika, koji to komentarišu kao mešanje Rusije u unutrašnja pitanja Balkana. Mi se ne plašimo takvih izjava, naši stavovi se poklapaju sa stavovima mnogih zemalja Balkana, rekao je Lavrov.

Lavrov se osvrnuo i na optužbe upućene Moskvi na račun mešanja u izborni proces drugih zemalja i naglasio da se Rusija time ne bavi.

Mi se ne mešamo u unutrašnja pitanja drugih zemalja, pa ni u izborne procese. Zapanjim se svaki put kada pročitam u novinama apsolutne izmišljotine o navodnom mešanju u izbore u Francuskoj ili Nemačkoj, kazao je Lavrov.

On je dodao i da će se Rusija sa apsolutnim poštovanjem odnositi prema rezultatima izbora u Francuskoj i Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari