Ubijen ruski političar Voronenkov 1Foto: EPA/ANDREW KRAVCHENKO

Bivši ruski političar Denis Voronenkov ubijen je danas hicima iz vatrenog oružja u Kijevu, javio je AP i podseća da je on ukrajinskim istražiteljima davao informacije o bivšem predsedniku Viktoru Janukoviču.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izjavio da je ubistvo Voronenkova „državni terorizam“ koji „ima jasne odlike ruski specijalnih službi“.

Porošenko je u saopštenju podsetio da je Voronenkov bio „ključni svedok o ruskoj agresiji“ na Ukrajinu.

Porošenko je ocenio da nije slučajno što se ubistvo desilo istog dana kada i požar u vojnom skladištu, a za koji ukrajinske vlasti smatraju da je podmetnut.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je odbacio tvrdnje ukrajinskih vlasti o ruskoj umešanosti u ubistvo a portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da režim u Kijevu radi sve moguće da se ne sazna istina.

Voronenkov se preselio u Ukrajinu sa suprugom Marijom Maksakovom tvrdeći da ga proganjanju ruske službe bezbednosti. On se odrekao ruskog državljanstva i dobio je ukrajinsko. Ruske vlasti su podnele krivične prijave protiv njega zbog njegovih poslovnih aktivnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari