Kenedi Hitlera smatrao legendom 1Foto: EPA/NASA MARSHALL SPACE FLIGHT CENTE

Mladi Džon Ficdžerald Kenedi ispisao je svojevremeno desetine stranica za koje istoričari danas veruju da su bile njegov dnevnik.

U jednom od najinteresantnijih detalja, Kenedi je Adolfa Hitlera uporedio sa – „legendom“, prenose američki mediji. Posle pada nacističke Nemačke 1945, DŽon F. Kenedi je u Bavarskoj posetio Hitlerovu bombardovanu rezidenciju Berghof kao i Kelštajnhaus, zgradu poznatu i kao Orlovo gnezdo koju su koristili funkcioneri nemačke nacionalsocijalističke partije.

Posle posete, koja je bila deo njegove turneje kao ratnog dopisnika lista Herst, Kenedi koji je tada imao 28 godina pisao je o svojoj fasciniranosti diktatorom koji je nekoliko meseci ranije izvršio samoubistvo, navodi Foksnjuz.

„On je imao neograničenu ambiciju za svoju zemlju kojom je postao opasnost za svetski mir, ali je njegov životni put i način na koji je umro oko njega stvorio misteriju koja će živeti i rasti posle njegove smrti… Imao je u sebi građu od koje su sačinjene legende“, pisao je o Hitleru 1945. potonji predsednik SAD.

Kenedi je u svom dnevniku predviđao da će Hitler „iskrsnuti iz mržnje koja ga sada okružuje kao jedna od najznačajnijih ličnosti koje su ikada živele“. Dnevnik će 26. aprila biti ponuđen na aukciji u Bostonu.

Dirdre Henderson, Kenedijeva asistentkinja kojoj je bivši predsednik SAD predao dnevnik, povodom aukcije ističe da je Kenedi ciljao na Hitlerovu tajanstvenost, te da u ispisanim stranicama nigde nema „nijednog nagoveštaja simpatije za zločine nacista ili za njihovu stvar“. Henderson je rekla da se Kenedijevo interesovanje za Hitlerovo nasleđe može povezati s njegovim obrazovanjem i zanimanjem za istoriju koje je imao čitavog života.

Ona navodi da se Kenedi interesovao za istoriju još kada je imao 12 godina – već tada je čitao Čerčilove memoare o Prvom svetskom ratu.

„To je istorija koja je okruživala Hitlera – zašto je uradio to što je uradio? Ne mislim da će iko ikada znati“, rekla je Henderson. „Ali Kenedi je to analizirao i rekao da je Hitler bio legenda – Hitler i jeste legenda. Ali on nije dobra legenda. Ne možete to prevesti kao da mu se on divio“, objasnila je.

Kenedijev rukopis biće ponuđen na aukciji povodom obeležavanja stogodišnjice njegovog rođenja, 29. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari