Tramp ne može da sruši Obamaker 1Foto: OLIVIER DOULIERY/ POOL

Američki predsednik Donald Tramp pretrpeo je veliki poraz jer su republikanci danas bili primorani da povuku ukidanje zakona Baraka Obame o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti zvanog Obamaker, jer im je za to izostala podrška u Predstavničkom domu.

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan povukao je zakon pošto ga je Tramp pozvao i zatražio da okonča debatu bez glasanja, rekla je njegova portparolka Ešli Strong.

Time je jedno od glavnih obećanja američkog predsednika da će izmeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti, takozvani Obamaker, i time ponište reformu zdravstvenog sistema svog prethodnog predsednika Baraka Obame ozbiljno dovedeno u pitanje, jer mu se oštro protivili i pojedini republikanski poslanici.

Nakon višenedeljnih razgovora, republikanci su morali da priznaju poraz pošto nisu mogli da obezbede podršku za promenu zakona ni među sopstenim predstavnicima, piše Gardijan.

Donald Tramp i Pol Rajan ranije danas su u Beloj kući, uoči glasanja o poništavanju Zakona o dostupnoj zaštiti takozvanom Obamakeru, održali sastanak o nedostatku podrške za usvajanje novog zakona.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da je Donald Tramp siguran da je urađeno sve što je bilo u moći njegove administracije da se pridobije 216 glasova potrebnih za usvajanje novog zakona kojim bi bile poništene reforme zdravstvenog sistema Baraka Obame.

Cilj zakona o zdravstvenoj zaštiti bivšeg predsednika Baraka Obame bio je da se smanji broj zdravstveno neosiguranih Amerikanaca, a više desetina hiljada fimi pozvano je da plaćaju deo zdravstvenog osiguranja za svoje radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari