Potpisana Rimska deklaracija 1Foto: FoNet

Lideri 27 zemalja članica potpisali su u Rimu deklaraciju u kojoj ističu odlučnost za dalju izgradnju Evropske unije.

Hina prenosi da su u deklaraciji pobrojana dosadašnja postignuća, naglašava važnost očuvanja jedinstva, zajedničkih interesa i vrednosti, a daju se obrisi smera u kojem bi EU trebalo da ide u narednih deset godina.

„Mi, čelnici 27 država članica i institucija EU, ponosni smo na postignuća Evropske unije: izgradnja Evropske unije je hrabar i dalekovidan pothvat. Pre 60 godina, oporavljajući se od tragedije dva svetska rata, odlučili smo da se udružimo i ponovo izgradimo naš kontinent iz pepela”, piše u deklaraciji.

U njoj se konstatuje da je izgrađena „jedinstvena Unija sa zajedničkim institucijama i snažnim vrednostima, zajednicu mira, slobode, demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona, velika privredna sila sa neuporedivi nivoima socijalne zaštite i blagostanja”.

„Evropska unija počela je kao san nekolicine, postala je nada mnogih. Evropa je ponovo postala jedinstvena. Danas smo ujedinjeni i jači: stotine miliona ljudi širom Evrope uživa u životu u proširenoj Uniji koja je prevladala stare podele”, tvrdi se u tekstu.

U njemu ipak stoji i da je „Evropska unija suočena sa dosad nezabeleženim izazovima, globalnim i domaćim; regionalnim sukobima, terorizmom, rastućim migracionim pritiscima, protekcionizmom, socijalnim i ekonomskim nejednakostima”.

„Zajedno, mi smo odlučni da se suočimo s izazovima sveta koji se brzo menja i ponudimo našim građanima bezbednost i nove prilike. Učinićemo Evropsku uniju jačom i otpornijom, još većim jedinstvom i solidarnošću među nama i poštovanjem zajedničkih pravila”, navode lideri Unije.
Oni tvrde da je ona „nepodeljena i nepodeljiva”.

„U narednih deset godina želimo Uniju koja je bezbedna, prosperitetna, konkurentna, održiva i socijalno odgovorna i s voljom i sposobnostima za igranje ključne uloge u svetu i u oblikovanju globalizacije. Želimo Uniju gđe građani imaju nove mogućnosti za kulturni i socijalni razvoj i gospodarski rast. Želimo Uniju koja ostaje otvorena onim evropskim zemljama koje poštuju naše vrednosti i odlučne su da ih sprovode”.

Lideri u deklaraciji obećavaju da će raditi u pravcu „bezbednije, prosperitetne i održive, socijalne Evrope, jače na globalnoj sceni”.

Samo ujedinjena Evropa može biti suverena Evropa u odnosu na ostatak sveta, samo suverena Evropa garantuje nezavisnost njenih naroda, garantuje slobodu za svoje građane, poručio je predsednik Saveta Evropske unije Donald Tusk danas u Rimu.

U Rimu je pre 60 godina potpisan Rimski sporazuma, kojim je osnovana preteča EU, Evropska ekonomska zajednica. Samitu prisustvuju lideri 27 članica EU, bez Velike Britanije koja bi u sredu trebalo da zvanično pokrene proces izlaska iz Unije. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker označio je Bregzit kao „tragediju“. Evropski lideri će na današnjem samitu pokušaće da se dogovore o zajedničkim ciljevima i prioritetima i da nađu rešenje za izlazak iz krize, a trebalo bi da usvoje Rimsku deklaraciju u kojoj će izraziti posvećenost ujedinjenoj budućnosti, preneo je AP.

Predsednik Saveta Evropske unije Donald Tusk izjavio je da je održivo jedinstvo jedini način da EU preživi.

„Evropa kao politički entitet ili će biti ujedinjena, ili je neče biti uopšte“, rekao je on liderima EU tokom svečane sednice na mestu gde je potpisan Rimski osnivački ugovor 25. marta 1957.

„Samo ujedinjena Evropa može biti suverena Evrope u odnosu na ostatak sveta“, rekao je Tusk i poručio: „Samo suverena Evropa garantuje nezavisnost njenih naroda, garantuje
slobodu za svoje građane“. Lidere EU je veče pre samita u Vatikanu primio poglavar Rimokatoličke crkve, preneo je RSE.

Papa Franjo ih je pozvao da se odupru „lažnim oblicima bezbednosti“ koje obećavaju populisti, koji žele da se ograde zidovima, a da umesto toga izgrade budućnost veće solidarnosti i jedinstva. Evropljani su, rekao je papa, izgleda zaboravili „tragediju“ zidova i podela koja je inspirisala lidere pre više decenija da se nadaju boljoj budućnosti kroz ujedinjenje. Papa je pozvao lidere EU da se ne zatvaraju zbog ekonomskih problema, migrantske krize i opšteg nepoverenja među običnim
Evropljanima u projekat EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari