Tramp čestitao Merkelovoj, Ivanka putuje u Nemačku 1Foto: EPA/ANDREW HARRER/POOL

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na izbornom uspehu njene partije u Saru, a Merkelova je pozvala Trampovu ćerku Ivanku u Berlin u okviru inicijative za jačanje veza između SAD i Nemačke.

Portparol predsednika SAD je izjavio u Vašingtonu da je Tramp pozvao Merkelovu telefonom da joj „čestita“ na „uspehu njene partije na nedavno održanim izborima“.

Oni su razgovarali pošto je Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Merkelove na izborima u nedelju u regionu Sar osvojila 41 odsto glasova, dok je glavna antievropska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) dobila podršku šest odsto birača. Tramp lično je takođe u ponedeljak rekao novinarima da je Merkelova pozvala njegovu ćerku Ivanku na samit žena iz sveta biznisa W20, koji će biti održan u aprilu u Berlinu. „Kancelarka Nemačke je pitala Ivanku da ide u Nemačku i ona će s kancelarkom Merkel raditi na sličnim ženskim pitanjima. Tako da će to za tebe, Ivanka, biti veoma uzbudljivo. To će se uskoro dogoditi. To je velika čast“, poručio je Tramp svojoj ćerci na konferenciji za novinare.

Prijateljski gestovi su usledili nakon nedavnog sastanka Trampa i Merkelove u Vašingtonu, na kojem je predsednik SAD, prema nekim tumačenjima, „odbio“ da se u jednom trenutku rukuje s nemačkom kancelarkom i našalio se da je njima dvoma zajedničko jedino to što ih je navodno špijunirala prethodna američka administracija. Takođe je kritikovao države-članice EU zato što, po njegovom mišljenju, ne plaćaju dovoljno zajedničku odbranu NATO. Tramp je ranije, ubrzo nakon preuzimanja predsedničke funkcije, optužio Merkelovu da manipuliše vrednošću evra i napao ju je zato što je, kako je rekao, pustila previše migranata u Evropu. On je takođe rekao da će još država-članica hteti da napusti okvire EU i da je NATO „zastarela“ organizacija, koristeći retoriku koja podseća na nemačke evroskeptične partije ili Rusiju, ukazuje EUObzerver.

Odnosi SAD i Nemačke su ključni za transatlantsko jedinstvo u vreme sve veće nestabilnosti na međunarodnoj sceni. Jedan britanski list je tokom vikenda javio da je Tramp išao još dalje od komentara o NATO kada se sastao s Merkelovom. Sandej tajms je izvestio da je Tramp Merkelovoj predao lažnu fakturu za ono što duguje SAD od 2002. zbog neispunjenog obećanja Nemačke prema NATO da će potrošiti dva odsto BDP-a na odbranu. Prema pisanju lista, u račun je uključena i kamata, te bi ukupan dug prevazilazio 300 milijardi evra. „Zamisao koja stoji iza postavljanja takvih zahteva jeste zastrašivanje druge strane, ali je kancelarka to mirno prihvatila i neće odgovarati na takve provokacije“, rekao je jedan nemački ministar.

Međutim, i Bela kuća i nemačka vlada su u ponedeljak demantovali ove navode. „Navodi da je predsednik Tramp federalnom kancelaru predstavio neku vrstu računa s konkretnom sumom u milijardama nisu tačni“, rekao je portparol Merkelove Štefan Zajbert. Trampov portparol Šon Spajser, koji je, prema pisanju EUObzervera, na konferencijama za novinare nekoliko puta uhvaćen u laži, takođe je rekao da navodi nisu tačni.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari