EUFOR upozorava: Ako dođe do sukoba u BiH, spremni smo 1Foto: EPA/ ZURAB KURTSIKIDZE

Mirovne snage Evropske unije (EUFOR) u BiH upozorile su domaće lidere da su spremni da u kratkom roku intervenišu ukoliko dođe do novih sukoba, prenosi Klix.ba.

Kako navode, Rojters prenosi da raste zabrinutost Evropske unije zbog dešavanja u Jugoistočnoj Evropi, a posebno zbog separatističkih težnji u BiH, parlamentarnog bojkota u Crnoj Gori i obnovljenih napetosti između Srbije i Kosova.

„Mnogo je postignuto, ali mnogo se može opet izgubiti“, izjavio je komandant EUFOR-a u BiH general-major Anton Valdner na svečanosti obeležavanja zapovedništva EUFOR-a u Sarajevu. Mediji podsećaju da EUFOR na teritoriji BiH ima raspoređenih 800 vojnika.

Valdner je rekao da politički lideri imaju najmoćniji ključ u svojim rukama, a da EUFOR još uvek ima pravo da u jako kratkom periodu značajno pojača broj vojnika na prostoru BiH.

„Neću se ustručavati da pozovem rezervne snage ako to bude potrebno“, kazao je Valdner.

EUFOR-ov novi šef za operacije general Džejms Everard izjavio je da postoji igra spoljnih uticaja u širem regionu zapadnog Balkana i da u slučaju BiH te igre mogu uticati na napredak zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari