Predsednik SAD Donald Tramp osudio je napad hemijskim oružjem na severu Sirije, u kojem je život izgubilo na desetine civila, nazvavši taj čin „uvredom za čovečanstvo“.

„Kada ubijate nevinu decu, nevine bebe, male bebe, to prelazi mnoge granice“, rekao je Tramp. Prema pisanju Bi-Bi-Sija, on nije spomenuo Rusiju, saveznika Sirije, koja tvrdi da je možda upotrebljeno hemijsko oružje u rukama pobunjenika. Međutim, američka izaslanica u UN Niki Hejli je optužila Rusiju da pokriva zvanični Damask. „Rusija ponovo koristi istu lažnu priču da skrene pažnju sa svog saveznika u Damasku“, rekla je Hejlijeva tokom žučne debate u Savetu bezbednosti UN u NJujorku.

„Kada Ujedinjene nacije konstantno ne uspevaju da obave svoju dužnost i delaju kolektivno, ima trenutaka u životu država kada smo primorani da preduzmemo sopstvene inicijative“, izjavila je izaslanica SAD u UN. Hejlijeva je pre samo nedelju dana rekla da prioritet SAD više nije smena sirijskog predsednika Bašara el Asada s vlasti, što predstavlja zaokret u odnosu na politiku Trampovog prethodnika Baraka Obame, podseća Bi-Bi-Si. Vlada El Asada negira da su njene snage izvršile napad hemijskim oružjem.

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, nevladinoj organizaciji sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, u utorak je u hemijskom napadu na Han Šejhun u provinciji Idlib na severu Sirije stradalo 86 ljudi, od kojih su 30 deca. Mnogi povređeni su u kritičnom stanju.

Na snimcima koji su nastali nakon napada su prikazani civili, među njima veliki broj dece, kako se guše, dok im pena ide na usta. Svetska zdravstvena organizacija i Lekari bez granica su saopštili da neke od žrtava imaju simptome koji su karakteristični za pacijente izložene nervnom gasu. Prema rečima svedoka, izvestile su agencije, klinike na kojima su zbrinuti povređeni ubrzo su postale meta vazdušnih napada.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag je rekao da su rezultati autopsije koja je izvršena na telima tri žrtve potvrdili da je upotrebljeno hemijsko oružje i da su, kako se navodi, za to odgovorne snage El Asada. Dve trećine ljudi koji su bili izloženi hemijskoj supstanci transportovani su na lečenje u Tursku nakon vazdušnog napada u utorak, a troje njih je kasnije preminulo.

„Reći ću vam, a već je do toga došlo, da se moj stav prema Siriji i Asadu mnogo izmenio. Sada govorite o potpuno drugačijem nivou“, rekao je Tramp. Upitan na sastanku s jordanskim kraljem Abdulahom u Beloj kući da li radi na definisanju nove politike prema Siriji, Tramp je odgovorio: „Videćete“. On je u intervjuu za NJujork tajms, preneo je Sputnjik, naglasio da nema nameru da deli vojne planove, odgovarajući na pitanje da li planira da razgovara o svojim vojnim planovima u Sirijisa Vladimirom Putinom.

„Nikada ne govorim o onom što radim sa vojne tačke gledišta. Bio sam protiv takvog pristupa dugi niz godina. Ja to jednostavno ne radim“, rekao je Tramp, koji je ponovo optužio svog prethodnika Baraka Obamu da nije ispunio svoja obećanja o Bliskom istoku. „Za Bliski istok bio je važan trenutak kada je Obama povukao ‘crvenu liniju’ koja je odmah bila narušena, a Obama nije ništa učinio da odgovori na to“, istakao je Tramp.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson je apelovao na Rusiju da „podrobno razmisli“ o svojoj kontinuiranoj podršci predsedniku Asadu. Potpredsednik SAD Majk Pens je rekao da su „sve opcije na stolu“ kada je reč o Siriji. „Rusi su u bliskom savezu sa Asadovim režimom u Siriji i došao je trenutak da održe reč koju su dali, odnosno da će hemijsko oružje biti uništeno, tako da više ne predstavlja opasnost za narod u zemlji“, rekao je Pens u intervjuu za Foks njuz, preneo je Bi-Bi-Si. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je s druge strane saopštilo da je sve hemijsko oružje izneto iz Sirije sredinom 2014. godine uz pomoć SAD, piše Sputnjik. Rusija smatra da su izjave Pensa da Moskva i Damask navodno nisu ispunili obaveze da unište sirijski nuklearni arsenal neosnovane, saopštilo je Ministarstvo.

Rusi su priznali da su sirijske letelice napale Han Šejhun, ali su naglasili da su avioni pogodili skladište u kojem se proizvodi hemijsko oružje koje je namenjeno upotrebi ekstremista u Iraku. „Sirijska avijacija je izvršila napad na ogromno skladište oružja terorista i vojnu opremu u istočnim predgrađima Han Šejhuna. Na području skladišta je bilo radionica u kojima se proizvodilo hemijsko oružje“, izjavio je ruski ministar odbrane Igor Konašenkov.

Komandant sirijskih pobunjenika Hasan Hadž Ali je rekao da je saopštenje Rusije „laž“. Hadž Ali, komandant pobunjeničke grupacije Slobodna armija Idliba, rekao je da su „svi videli avion dok je bombardovao gasom. Inače, svi civili u tom području znaju da tamo nema vojnih pozicija. Razne frakcije opozicije nisu u mogućnosti da proizvode ove supstance.“ Stručnjak za hemijsko oružje pukovnik Hamiš de Breton-Gordon rekao je da je ruska verzija događaja „prilično maštovita“. Ideja da se nervni gas kao što je sarin raširio pošto je bombardovano mesto gde se proizvodi oružje je „neodrživa“, dodao je De Breton-Gordon.

Međutim, DŽeri Smit, zvaničnik koji je vodio operaciju pod pokroviteljstvom UN za uništenje hemijskog oružja u Siriji, je rekao da se ruska verzija događaja ne može odbaciti. „Ako je tamo bio skladišten sarin, a upotrebljeno je konvencionalno oružje, postoji velika mogućnost da deo hemijske municije nije iskorišćen i da je oslobođen tečni sarin koji je otrovao stanovništvo“, rekao je Smit. Lokalni novinari su saopštili da u samom gradu nema vojnih pozicija.

Šef sirijske diplomatije Valid Mualem još jednom je negirao tvrdnje da su napad izvršile sirijske vlade. „Još jednom vam naglašavam da naša vojska nikada nije i nikada neće koristiti hemijsko oružje, i to ne samo protiv naših civila, našeg naroda, već neće koristiti hemijsko oružje protiv terorista koji naše civile napadaju granatama i ubijaju ih“, rekao je Mualem. Šef sirijske diplomatije je, prema pisanju Sputnjika, rekao da je Damask je više puta upozorio SB UN i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da su teroristi Islamske države i Nusra fronta donosili oružje u Siriju iz Iraka i Turske.
„Nusra front, ID i druge organizacije nastavile su da skladište hemijsko oružje u urbanim i stambenim područjima. I mi smo poslali više od stotinu telegrama Savetu bezbednosti i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja u kojima smo im govorili ili slali informacije o hemijskom oružju koje se u Siriju unosi iz Iraka i Turske“, rekao je Mualem i dodao da je Damask u kontaktu s Moskvom u vezi sa idejom da se oformi odbor koji će istražiti zabeleženi hemijski napad u sirijskoj provinciji Idlibu, istakao je Mualem.

U građanskom ratu u Siriji je ubijeno više od 25.000 ljudi, a ni nakon šest godina od njegovog početka nema političkog rešenja za njegovo okončanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari