Savet bezbednosti: SAD spremne na nove akcije u Siriji 1Foto: JASON SZENES/ EPA

Vašington je spreman za dalja dejstva u Siriji, ali se nada da to neće biti potrebno, izjavila je stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

„Prošle noći SAD su preduzele veoma važan korak. Spremni smo za dalja dejstva, ali se nadamo da to neće biti potrebno“, rekla je Hejli tokom vanrednog zasedanja Saveta bezbednosti UN o Siriji.

Ona je pozvala kolege da se založe da predsednik Sirije Bašar el Asad više ne koristi hemijsko oružje, ocenivši da su njegova dejstva „zločin protiv čovečnosti, o kojem više ne može da se ćuti“.

Došlo je vreme da se kaže „dosta“. I ne samo da se kaže, vreme je da se deluje. Bašar el Asad nikada više ne sme da koristi hemijsko oružje, nikada“, kazala je Hejli, prenosi Sputnjik.

Ona je za situaciju u Siriji optužila Rusiju, jer, kako je ocenila, nije reagovala na „zločine predsednika Bašara el Asada“.

„Ruske vlasti su takođe suštinski odgovorne. Svaki put kada je Asad prelazio granicu humanosti, Rusija je bila uz njega“, rekla je Hejli. Prema njenim rečima, podrška Rusije samo učvršćuje Asadov režim.

Agresija SAD na Siriju doprinosi jačanju terorizma, izjavio je u danas zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Vladimir Safronkov na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti sazvanoj povodom američkog napada na bazu sirijske vojske.

Prema njegovim rečima, pozivi SAD da se kriza u Siriji reši politički su licemerni nakon današnjeg napada.

„Na platformama u Astani i Ženevi u poslednje vreme pojavili su se očigledni pozitivni pomaci. Kakvim ste se ciljevima rukovodili kada ste podrivali ovaj napredak koji, uzgred budi rečeno, nije ostvaren zahvaljujući vama“, rekao je ruski diplomata, prenosi Sputnjik.

Safronkov je ocenio da je napad SAD na Siriju pokušaj da se odvuče pažnja sa civilnih žrtava u Iraku i Siriji.

„Zbog čega ne vidimo na naslovnicama vaših novina ogromne humanitarne tragedije opkoljenog grada Mosula, a reč je o stotinama hiljada ljudi“, upitao je Safronkov.

On je, takođe, upozorio da se Zapad boji da istraži incidente s upotrebom hemijskog oružja u Siriji i dodao da Zapad „čak nije ni interesovala nezavisna i nepristrasna istraga o onome što se zaista dogodilo“.

„Reći ću čega ste se bojali. A šta ako rezultati istrage negiraju vašu antirežimsku paradigmu“, rekao je Safronkov.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN je ocenio da se SAD, Francuska i Velika Britanija i dalje zalažu za svrgavanje predsednika Sirije Bašara Asada.

„U Vašingtonu, Londonu i Parizu drže se paranoidne ideje o svrgavanju legalne vlade Sirije. O tome svedoči zlobno, nediplomatsko ponašanje i istupanje stalnog predstavnika Velike Britanije“, kazao je Safronkov.

On je britanskog predstavnika pozvao da prestane da operiše nekvalitetnom, neprofesionalnom argumentacijom i optužbama na račun Rusije.

„Još jednom upozoravam da ne pokušavate da nas posvađate s arapskim svetom, jer nećete u tome uspeti“, rekao je ruski diplomata. 

Tramp obavestio Si Đinpinga o napadu na Siriju

Američki predsednik Donald Tramp informisao je predsednika Kine Si Đinpinga o napadu u Siriji u trenutku kada je on izvšen, rekao je novinarima zvanični predstavnik Bele kuće. 

„Prvi napad izvšen je u 20.30 (2.30 po srednjoevropskom vremenu), predsednik je informisao predsednika Kine o tome“, rekao je portparol Bele kuće. Prema njegovim rečima, to se dogodilo pre zajedničke večere lidera koji borave na Floridi. 

Govoreći u četvrtak uveče, predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je da je naredio napad i ponovio je tvrdnje da sirijske vlasti stoje iza hemijskog napada u Idlibu.

Uručena nota atašeu SAD

Vojnom atašeu pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi uručena je večeras nota o obustavljanju dejstva Memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, počevši od ponoći 8. aprila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je istovremeno demantovalo medijske napise da će kanal veze sa Pentagonom o sprečavanju incidenata u Siriji biti sačuvan.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov saopštio je da je nota o prekidu rada „vruće linije“ vojno-diplomatskim kanalima upućena Pentagonu, preneo je Sputnjik.
FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari