Rusija pomaže sirijskoj vojsci da se brani od SAD 1Foto: FORD WILLIAMS/EPA

Rusija, koja je saveznik Sirije i njene vojske, suspendovala je sporazum o vazdušnoj bezbednosti koji ima sa Sjedinjenim Državama, dok je rusko ministarstvo odbrane najavilo „kompleks mera“ za jačanje sirijske protivvazdušne odbrane, dan pošto su SAD krstarećim raketama „tomahavk“ gađale sirijsku vazduhoplovnu bazu Šajrat.

 Suspendovani sporazum imao je za cilj sprečavanje sukoba vazduhoplovstava SAD i Rusije na nebu iznad Sirije.

„Posle američkih napada na vazduhoplovnu bazu sirijske vojske u Homsu Rusija suspenduje memorandum o sprečavanju incidenata i obezbeđivanju letova avijacije tokom operacije u Siriji, koji je zaključen sa Vašingtonom“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. „Polazeći od toga, Rusija ne smatra da je potrebno i ispravno da se poštuju ranije zaključeni sporazumi sa SAD i suspenduje Memorandum o sprečavanju incidenata i obezbeđivanju letova avijacije tokom operacija u Siriji“, navodi se u saopštenju Ministarstva koje je preneo Sputnjik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sazvao sednicu saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je zaključeno da je američki napad ugrozio zajedničku borbu protiv terorizma i naneo štetu rusko-američkim odnosima. Donald Tramp, predsednik SAD, naredio je napad u četvrtak preokrenuvši svoj raniji stav o sirijskim konfliktima, objasnivši da je to reakcija na bombardovanje koje se u utorak dogodilo u provinciji Ildib kada je ubijeno više od 70 civila, uključujući decu. Za taj napad hemijskim oružjem Zapad je nedvosmisleno okrivio sirijski režim, a Rusija njegove naoružane protivnike.

„U utorak je sirijski diktator Bašar el Asad pokrenuo grozan hemijski napad na nevine civile, koristeći smrtonosni nervni gas, kojim je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i dece. Izazvao je sporu i brutalnu smrt većeg broja ljudi, uključujući i predivne bebe, koje su okrutno smaknute u ovom varvarskom napadu. Nijedno božje dete ne zaslužuje tako nešto“, rekao je Tramp u četvrtak na Floridi, gde se susreo sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

„Učesnici su izrazili duboku zabrinutost zbog neizbežnih negativnih posledica ovih agresivnih akcija po zajedničke napore u borbi protiv terorizma“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov posle sednice ruskog saveta za nacionalnu bezbednost. Peskov je rekao da je takođe izraženo žaljenje zbog štete koju će napad napraviti američko-ruskim odnosima, a učesnici su, prema njegovim rečima, raspravljali o načinima daljih vazduhoplovnih operacija Rusije u Siriji i pružanja podrške sirijskoj vojsci, prenose agencije.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se nada da američki napad neće naneti „nepopravljivu štetu“ odnosima Vašingtona i Moskve. „Ovo je čin agresije uz potpuno izmišljene razloge“, rekao je Lavrov u Taškentu. „To me podseća na situaciju iz 2003. kada su SAD i Britanija, zajedno sa nekim njihovim saveznicima, napali Irak“, dodao je Lavrov. On je kazao da će Rusija od Amerike tražiti objašnjenje i naveo da nije poznato da li su u američkom napadu stradali pripadnici ruske vojske.

Različite su procene bilansa vazdušnog napada SAD. Pentagon je objavio da je ispaljeno 59 „tomahavka“ sa razarača „Porter“ i „Ross“ u istočnom Sredozemlju i da su ciljane letelice, bunkeri, skladišta nafte i logistike, arsenali, protivvazdušni sistemi i radari. „Kao i obično, SAD su preduzele vanredne mere kako bi se izbegle civilne žrtve“, naveo je Pentagon koji ima indikacije da su ciljevi „ozbiljno oštećeni ili uništeni“ što „umanjuje sposobnost sirijske vlade da koristi hemijsko oružje“. Sirijski zvaničnici navode da je u napadu ubijeno devet civila i da su među njima bila i deca.

General major Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva odbrane, izjavio je da je ubijeno četiri sirijskih vojnika, da se dvojica vode kao nestali i da šestorica imaju ozbiljne opekotine. On je najavio da će Rusija napraviti „kompleks mera“ da ojača sirijsku protivvazdušnu odbranu i zaštiti „najosetljivija sirijska infrastrukturna postrojenja“.

Konašenkov je rekao da je borbena efikasnost američkog napada bila izuzetno niska, te da je od ispaljenih 59 „tomahavka“ do ciljeva stiglo 23. Dodao je da je uništeno šest aviona MiG-23 koji su bili na remontu, ali da su ostale letelice, kao i pista ostali neoštećeni.

Ključni indikator uticaja američke intervencije u Siriji na odnose Vašingtona i Moskve biće hoće li državni sekretar Reks Tilerson naredne nedelje otići u posetu Rusiji, kao što je planirano, prenose agencije. Leonid Slucki, šef spoljnopolitičkog odbora donjeg doma ruskog parlamenta, očekuje Tilersona u Moskvi. „Ne mislim da će to uticati na posetu Tilersona, mi moramo da obnovimo dijalog. Treba da pružimo gostoprimstvo Tilersonu, razmenimo gledišta… To je mnogo bolje nego da se krijemo iza zidova“, rekao je Slucki.

U Moskvi tvrde da su unapred obavešteni iz Vašingtona o američkom napadu, dok Tilerson tvrdi da Rusiji ništa nije javljeno. Da su ih Amerikanci obavestili o svojim planovima, potvrdili su London, Evropska unija i Turska. Britanski sekretar za odbranu Najkl Falon izjavio je da je premijerka Tereza Mej informisana, ali da SAD nisu tražile da im se Britanija pridruži u napadu. London je saopštio da u potpunosti podržava raketni napad.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izjavio da je EU javljeno da se sprema napad, da će on biti ograničenog obima i da mu je cilj da spreči Asadove snage da pribegavaju daljim „masakrima“ uz korišćenje hemijskog oružja. Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland objavili su zajedničko saopštenje u kojem se navodi: „Predsednik Asad sam snosi odgovornost za ovakav razvoj događaja. NJegovo višekratno korišćenje hemijskog oružja i njegovi zločini protiv sopstvenog naroda zahtevaju sankcije kakve su Francuska i Nemačka već tražile u leto 2013. posle masakra u Guti“. Dodaje se da Pariz i Berlin „zajedno sa svojim partnerima u okviru UN nastavljaju napore da se predsednik Asad drži odgovornim za njegove zločine“.

Lider britanskih laburista DŽeremi Korbin je izjavio da intervencija SAD u Siriji nosi rizik dalje eskalacije rata u toj zemlji. „Užasan hemijski napad od utorka bio je ratni zločin i zahteva hitni i nezavisnu istragu UN“, smatra Korbin.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu potvrdio je da je Ankaru o pripremi napada obavestio ambasador SAD u Turskoj. Čavušoglu je pozvao da se Asad odmah ukloni s vlasti i dodao da se mora formirati prelazna vlada. Za Tursku je američka akcija „pozitivan odgovor protiv ratnozločinačkog Asadovog režima“, rekao je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. On je zatražio da se iznad Sirije uvede zona zabrane letenja.

"Podrška terorizmu"

Guverner Homsa Talal Barazi izjavio je da američki napadi neće zaustaviti akcije sirijske vlade. Barazi je rekao da „nije iznenađen“ da „Amerika i Izrael podržavaju ovaj terorizam“.
NJujork tajms piše da Tramp ustremljujući se na Asada „potkopava svoj glavni cilj u regionu: nanošenje poraza Islamskoj državi“. „Ako se Sirija raspadne mogla bi postati raj za islamističke teroriste, što je upravo ona situacija koju gospodin Tramp pokušava da spreči“, piše list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari