Moskva: SAD još nemaju dokaze o hemijskom oružju 1Foto: EPA / Mohammed Badra

Pentagon i Stejt department još nisu predložili dokaze o postojanju hemijskog oružja na sirijskom aerodromu koji su raketirali, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska vojska je saopštila da Moskva smatra da je slanje stručnjaka jedini način da se pribave dokazi o navodnoj upotrebi i prisustvu hemijskog oružja na sirijskom aerodromu koji su napale SAD.

Ni 24 sata nakon što su američki ratni brodovi pokrenuli veliki napad krstarećim raketama na aerodrom Šairat, ni Pentagon, ni Stejt department nisu predstavili dokaze o prisustvu hemijskog oružja, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Predstavnici medija koji su posetili bazu nisu naljli nikakvo hemijsko oružje, dodao je Konaljenkov. Aerodrom je posetilo više desetina predstavnika medija, lokalne uprave, vatrogasci i policija i nisu pronađeni ni skladišta, ni municija koja sadrži hemijsko oružje. Niko ko je bio na aerodromu ne nosi gas masku i oseža se dobro, rekao je Konašenkov, prenosi Sputnjik.

On je zaključio da je jedini način da se dobiju objektivni dokazi o navodnom posedovanju hemijskog oružja na Šairatu, i da se potom pokažu svetu, da se tamo uputi stručna komisija.

U napadu američke vojske na aerodrom poginulo je devet osoba, među kojima četvoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari