TRAMP: NATO nije zastareo, Kina ne mešetari 1Foto: EPA/RON SACHS/POOL

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da NATO „više nije zastareo“, čime je preokrenuo svoj raniji stav kojim je uznemirio saveznike u alijansi. Ugostivši u sredu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, Tramp je izjavio da je pretnja terorizma naglasila značaj saveza.

Tramp je istovremeno pozvao NATO da više pomogne iračkim i avganistanskim „partnerima“, prenosi Bi-Bi-Si. Predsednik SAD je ranije više puta doveo u pitanje smisao postojanja NATO-a žaleći se da Amerika na alijansu troši više od drugih zemalja članica. Bi-Bi-Si dalje prenosi da Veleobrt u vezi sa NATO nije jedini Trampov preokret od srede.

Naime, u intervjuu za Volstrit džurnal Tramp je izjavio da ne namerava da Kinu žigoše kao mešetara valutama, uprkos svojim ranijim obećanjima da će to učiniti prvi dan pošto stupi na dužnost.
Na konferenciji za novinare sa Stoltenbergom, američki predsednik je rekao: „Generalni sekretar i ja smo imali plodotvoran sastanak o tome šta još NATO može da učini u borbi protiv terorizma. Odavno sam se žalio s tim u vezi i oni su napravili promene, oni se sada bore protiv terorizma. Rekao sam da je NATO bio zastareo. Sada više nije zastareo“.
Ipak, Tramp je ponovo zatražio od država članica NATO da više ulažu u taj savez. „Kada bi druge zemlje plaćale svoj fer udeo umesto što se oslanjaju na Sjedinjene Države … svi bismo bili mnogo bezbedniji“, rekao je.

Stoltenberg se zahvalio Trampu na „odličnom i veoma produktivnom sastanku“. Tramp se osvrnuo i na odnose SAD i Rusije, pozitivno ocenivši posetu državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi. Međutim, on je ocenio da su američko-ruski odnosi sada gori nego ikada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari