Spor zbog municije Hrvatske i SAD 1Foto: www.wikipedia.org/ Suradnik13

Američke oružane snage su optužile Ministarstvo odbrane Hrvatske da je pokušalo da im proda municiju koja ne odgovara njihovim standardima i „uvali“ im metke kineske proizvodnje, navodi Jutarnji list.

Dodaje se da bi vojni odnosi Hrvatske i SAD mogli biti poremećeni zbog propusta prilikom realizacije ugovora o prodaji 1,25 miliona metaka komandi američkih snaga u Evropi.

Načelnik Generalštaba general Mirko Šundov je predložio Ministarstvu odbrane u Zagrebu da se SAD uputi izvinjenje i pokrenuta je istraga, da bi se ustanovilo kako je došlo do toga da su Amerikancima isporučeni meci kineske proizvodnje.

Predstavnici američke vojske su prošle godine pregledali zalihe municije u hrvatskim skladištima, naručili municiju kalibra 12,8 milimetara za teške snajpere i mitraljeze i potpisali ugovor vredan četiri miliona evra.

Prošlog meseca je u Rijeci, prilikom pregleda robe pre isporuke, američki oficir utvrdio da 90 odsto municije ne zadovoljava standarde SAD i da je deo metaka kineske proizvodnje.

U hrvatskoj vojsci tvrde da je problem samo u različitom načinu označavanja i pakovanja municije u odnosu na američki standard i u prisustvu nekoliko sanduka metaka iz Kine i da nema ni govora o pokušaju prevare.

Priznaju propust i navode da su, nakon intenzivnih konsultacija, Amerikanci prihvatili da se kineska municija zameni drugom i da se ceo paket sa 1,25 miliona metaka otpremi u komandu SAD za Evropu.

Jutarnji list dodaje da su SAD i ranije tražile naoružanje i municiju iz hrvatskih vojnih skladišta.

Velika operacija čišćenja neperspektivnog naoružanja i municije obavljena je pre nekoliko godina, kada su hrvatsko oružje i municija u američkoj organizaciji završili u rukama sirijskih pobunjenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari