Pjongjang lansirao raketu 1(Ilustracija) Foto: EPA/KCN

Severna Koreja lansirala je raketu u blizini Sinpa na istočnoj obali, ali projektil je eksplodirao gotovo odmah nakon što je lansiran, javljaju agencije.

Američka Pacifička komanda detektovala je i ispratila ono za šta ocenjuje da je lansiranje severnokorejske balističke rakete u subotu 11:21 sati po havajskom vremenu, odnosno u 21:21 sati po griničkom vremenu, rekao je portparol Pacifičke komande SAD Dejv Benem, koji je i komandant američke mornarice, prenosi Rojters. „Raketa je eksplodirala skoro odmah nakon lansiranja. Još procenjujemo o kom tipu rakete je reč“, naveo je američki vojni portparol.

Kako javlja B92, američki predsednik Donald Tramp i njegov vojni tim upoznati su sa informacijom da je Severna Koreja lansirala raketu, saopštio je američki ministar odbrane Džim Matis. Tramp nije izneo nikakav komentar s tim u vezi, rekao je Matis, prenosi Rojters. Ministarstvo odbrane SAD potvrdilo je da je Severna Koreja najverovatnije ispalila raketu, i saopštilo da je lansiranje propalo „skoro odmah“, navodi AFP.

Severna Koreja obeležila je juče 105. godina od rođenja svog osnivača Kim Il-Sunga vojnom paradom u Pjongjangu, u trenutku kada rastu napetosti u regionu zbog nuklearnih i raketnih programa te zemlje. Tokom parade Severna Koreja predstavila je, kako se čini i novu interkontinentalnu balističku raketu (IBCM).

Vojska Severne Koreje zapretila je u petak da će „nemilosrdno opustoštiti“ SAD ukoliko odluče da napadnu tu zemlju. Prethodno je američka televizija NBC njuz, pozivajući se na upućene obaveštajne američke zvaničnike, objavila da su SAD spremne da pokrenu preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Severnu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari