Ekson hoće da radi sa Rusijom 1Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Američka kompanija „Ekson mobajl“ obratila se Ministarstvu finansija SAD sa molbom da se ukinu ograničenja na bušenje u okviru projekta sa „Rosnjeftom“, preneo je „Volstrit džurna“.

Tvrdi se da je reč o slabljenju režima sankcija za realizaciju obaveza prema ruskoj kompaniji u zajedničkim projektima u Crnom moru. Američka kompanija se sa tim zahtevom već nekoliko meseci obraća Ministarstvu finansija.

U martu je bio održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i direktora kompanije Darena Vudsa, kojem su prisustvovali i šef „Rosnjefta“ Igor Sečin i ministar energetike Aleksandar Novak. Kasnije je Novak saopštio da su „Ekson mobajlu“ interesantni projekti u Rusiji.

Američke sektorske sankcije, uvedene 2014. godine, zabranjuju predaju Rusiji naprednih tehnologija, uključujući i one za bušenje na Arktiku.

„Rosnjeft“ i „Ekson mobajl“ su 2011. godine potpisali sporazum o strateškom partnerstvu u Rusiji, SAD i trećim državama. Sporazum predviđa geološka istraživanja i eksploataciju tri mesta u Karskom moru i jednog u Crnom moru. Udeo „Rosnjefta“ u projektima iznosi 66,7 odsto, a „Ekson mobajl“ 33,3 odsto, preneo je Sputnjik.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari