U zatvor zbog gej svadbi 1Foto: EPA / WAGNER MEYER

Tužioci u nigerijskoj državi Kaduna optužili su grupu od 53 ljudi za kovanje tajnih planova da organizuju proslavu sklapanja gej brakova.

Optuženi, koji su uhapšeni prošle nedelje, negiraju optužbe, a njihovi advokati tvrde da je njihovo hapšenje protivzakonito. Oni su pušteni uz kauciju, a suđenje je zakazano za 8. maj.

Homoseksualnost je zabranjena u Nigeriji, te je za homoseksualne aktivnosti propisana kazna zatvora i do 14 godina. Grupa je pred sudom u Čedija-Zariji saopštila da nije kriva za zaveru, nezakonito okupljanje i pripadnost nezakonitom društvu. Advokat odbrane Junusa Umar je rekao da su većina optuženih studenti i da su nezakonito bili držani u pritvoru više od 24 sata, izvestio je lokalni list Premijum tajms, preneo je Bi-Bi-Si.

Nigerija ima uticajan hrišćanski evangelistički pokret na jugu i snažnu podršku za šerijat na severu, pri čemu se obe veroispovesti protive homoseksualnosti. Hisbah, odnosno islamska policija, u januaru 2014. je izvršila racije na nekoliko lokacija u državi Bauči i uhapsila na desetine muškaraca pod optužbom za sodomiju. Deo uhapšenih je izašao pred šerijatski sud na saslušanje da bi im se odredila kaucija, a ljuta masa se okupila ispred zgrade i tražila brzu i strogu kaznu. Na zgradu su bacali kamenice i saslušanje je obustavljeno. Policija je pucala u vazduh da bi rasturila masu i uhapšene bezbedno vratila u zatvor.

Zabranu homoseksualnosti, koja je na snazi od 2014, koriste pojedini policajci i građani da legitimizuju maltretiranje lezbejki, gejeva, biseksualaca i transrodnih osoba, saopštio je Hjuman rajts voč (HRW). Iznuđivanje, masovno nasilje, arbitrarno hapšenje, mučenje u pritvoru i fizičko i seksualno nasilje je uobičajeni tretman prema ljudima koji se sumnjiče za homoseksualne aktivnosti, navodi se u izveštaju HRW iz 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari