Napadač sa Jelisejskih polja se predao 1Foto: Ian Langsdon /EPA

Osumnjičeni za kojim su tragale francuske vlasti posle pucnjave u Parizu, predao se belgijskoj policiji.

„Muškarac za kojim su belgijske vlasti raspisale poternicu predao se u policijskoj stanici u Antverpenu“, kazao je za AFP portparol francuskog MUP-a Pjer-Arni Brande.

Napadač koji je pucao na policajce u Parizu, od kojih je jedan preminuo, a dvojica povređena, identifikovan je na osnovu dokumenata koja su pronađena u njegovom automobilu.

Lokalni mediji javljaju da je reč o osobi staroj 39 godina, koja je živela u predgrađu Pariza, a da je „viđen kao potencijalni islamistički radikal“.

Podsetimo da je tzv. Islamska država preuzela odgovornost za ovaj napad. Naveli su, posredstvom njihove agencije Amaq, da se radi o njihovom, džihadističkom „borcu“, koji pripada frakciji „Abu Yussef“ koju interno zovu „Belgijanci“.

U jučerašnjem napadu u Parizu jedan policajac je ubijen u pucnjavi na Jelisejskim poljima, dok su dvojica teško ranjena, a drugi napadač je usmrćen. CNN prenosi i da je pored dva policajaca, povređen je i jedan turista.

Policija je juče blokirala Jelisejska polja, jedan od najpoznatijih bulevara na svetu i centar šopinga u francuskoj prestonici. Duž bulevara nalazi raspoređen je veliki broj policijskih vozila. Takođe su savetovali građanima i turistima  da izbegavaju to područje, preneo je CNN. 

Pariska policija je tvitnula: „U toku je policijska intervencija u području #ChampsElysees i sledite uputstva policijskih snaga“.

Portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer Anri Brande rekao je za BFMTV da su policajci bili meta napada, ali da je još rano govoriti o motivima. Brande je kazao za CNN da su jedna kola stala kod broja 102 na Jelisejskim poljima. Automobil je stao pored policijskog autobusa nešto pre 21 sata, čovek je izašao i otvorio vatru iz automatskog oružja na autobus, kazao je Brande.

Nakon što je ubio policajca, pokušao je da pobegne pucajući na druge policajce, od kojih je dvojicu povredio, kazao je Brande i dodao da je potom ubijen. U Francuskoj se u nedelju održavaju predsednički izbori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari