Site name

Previranje u Alternativi za Nemačku

Frauke Petri podvlači crtu

* Odluka liderke AfD da se ne kandiduje za kancelarku je pobeda njenih protivnika u partiji

Frauke Petri je u sredu iznenada saopštila da se neće kandidovati za kancelarku u ime partije Alternativa za Nemačku (AfD) na parlamentarnim izborima u Nemačkoj koji se održavaju u septembru ove godine.

1

Piše: S. D.

Berlin 21. april 2017. 13:15

Foto: EPA/ SASHA DITSCHER

U video-poruci, Frauke Petri, jedna od lidera AfD, rekla je da ne želi da bude ni u timu koji se bavi kandidaturom za kancelarsku funkciju, prenosi Dojče vele (DW). Svoju odluku ona je obrazložila stavom da se o suštinskom usmerenju stranke mora diskutovati, nezavisno od kadrovskih pitanja. Petri je takođe rekla da AfD od jeseni 2015. godine nema zajedničku strategiju. AfD je nedavno značajno izgubila na popularnosti: u jesen 2015. godine je mogla da računa i do 30 odsto glasova dok trenutno ta brojka iznosi 14 odsto, navodi DW.

Odluka Frauke Petri je pre svega pobeda njenih protivnika u partiji, rekao je za DW profesor Oskar Nidermajer, koji se bavi istraživanjem stranaka na Slobodnom univerzitetu Berlin. To, prema njegovim rečima, ne znači da će sada krajnje desno krilo partije preuzeti vlast.

- To krilo je doduše snažna manjina unutar stranke, naročito na istoku zemlje, ali do sada je to ipak manjina. Prvo bi trebalo sačekati i videti ko je u većini na partijskom kongresu u Kelnu, jer tamo neće biti reči samo o ličnostima, već i o sadržajima ... Mislim da je ovo podvlačenje crte ispod istaknute funkcije za Frauke Petri. Doduše, ona će ostati šefica stranke, barem u narednih nekoliko meseci. Ali kandidat i njegov tim predstavljaju izuzetne pozicije, a ona ih neće imati. Ne mogu da zamislim da je ona po svom karakteru spremna da se kao partijski vojnik povuče u drugi red i vredno radi, a da ne bude u centru pažnje - navodi Nidermajer.

On ne veruje da će se AfD sada podeliti.

- U mnogome sve zavisi šta će se desiti sa predlozima koje je Frauke Petri pripremila za partijski skup. Tu se radi o distanciranju od ekstremne desnice i o strateškom pitanju da li stranka želi da bude fundamentalna opozicija ili desna građanska partija koja bi jednom trebalo da bude sposobna da uđe u koalicije. Ako stranka bude to u Kelnu diskutovala, onda će se pokazati i koji pravac će zauzeti - zaključio je Nidermajer.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kelner

22. april 2017.

Frauke je sinoc stigla u Keln. Mostovi preko Rajne u blizini Maritim hotela, gde se odrzava kongres, su od sinoc zatvoreni, Danas i sutra je zabranjeno kretanje pesaka u okolini hotela. Saobracaj koji prolazi pored hotela ja prekinut ukljucujuci i gradski prevoz. Jutros u 7 casova je poceo pokusaj blokade centra grada i sprecavanje ucesnika AFD kongresa da dodju do hotela. Vec je prijavljeno preko 100 uhapsenih demonstranata. Dan se nastavlja demonstracijama po centru grada i trajace dok se kongres ne zavrsi. Najavljeno je vise protestnih kolona i ocekuje se preko 50 hiljada demonstranata. Lokalne pivare, restorani i kafici su oblepljeni parolama "Kein Kölsch für Nazis" (Nema Kolsha, lokalnog piva za naciste). Po gradu se mogu videti i druge parole protiv nacista i AFD. Na sinoc odigranoj utakmici Keln - Hofenhajm najveci plakat na stadionu je bio: Danas za FC1 sutra protiv AFD. Sve ovo je vrhunac kampanje Solidarno protiv mrznje koja traje vec mesecima od kada je AFD najavio da ce odrzati svoj kongres u Kelnu.