„Vetar u leđa“ Le Penovoj 1Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Kao da je bilo malo što su predsednički izbori u Francuskoj zakazani za nedelju, 23. april, već proglašeni za istorijske i najneizvesnije, teroristički napad u Parizu, u četvrtak uveče, izjašnjavanju za naslednika Fransoaza Olanda je dalo novu dramatiku.

Napadač na policajce na Jelisejskim poljima, ubijen u razmeni vatre sa policijom, identifikovan je na osnovu dokumenata koja su pronađena u njegovom automobilu.

Lokalni mediji su javili da je reč o francuskom državljaninu starom 39 godina, iz predgrađa Pariza, koji je „viđen kao potencijalni islamistički radikal“, a francuska TV stanica BFMTV je izvestila da su u njegovom vozilu pronađeni sačmarica i noževi. Policija je potvrdila da je napadač imao kriminalni dosije i bio pod prismotrom zbog islamističkih veza, te da su, uobičajenom praksom saslušana tri člana njegove porodice kako bi se utvrdilo da li je delovao sam. Čovek za koga su belgijske vlasti verovale da je otišao u Francusku i za kojim su izdale poternicu zbog sumnje da je umešan u ovaj napad, prijavio se policiji u belgijskom gradu Antverpenu. Belgijsko tužilaštvo je potvrdilo da on nije povezan s napadom u Parizu.

Odgovornost za napad odmah je preuzela Islamska država, koja je saopštila je napadač njihov borac Abu Jusuf al Baljiki, koji pripada frakciji koju zovu „Belgijanci“. Francuski mediji, međutim, izveštavaju da je napadač Karim Šeurfi, mada policija u petak do ranih popodnevnih sati, nije potvrdila identitet napadača. Šeufi je navodno 2000. osuđen zbog pokušaja ubistva dva policajca i nekoliko godina je bio u zatvoru. CNN je objavio da je napadač u februaru ove godine priveden zbog sumnje da je planirao da ubije policajce, ali je pušten zbog nedostatka dokaza.

Do napada na Jelisejskim poljima, centralnim pariskim šetalištem, koje je bilo prepuno turista i šetača, došlo je dok je 11 predsedničkih kandidata u završnoj TV emisiji sučeljavalo svoje stavove, a zbog terorističkog napada, troje od četvoro glavnih predsedničkih kandidata, Marin Le Pen, Emanuel Makron i Fransoa Fijon, odložili su za petak planirane završne predizborne skupove. Francuski predsednik Fransoa Oland je napad odmah nazvao terorističkim, sazvao hitan sastanak državnog vrha i bezbedonosnih službi i pozvao na odlaganje predsedničkih izbora. Izbori, izgleda ipak neće biti odloženi.

Kandidatkinja ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen je na konferenciji za novinare u petak izjavila da Francuska treba odmah ponovo da uvede granične kontrole i protera strance koji su na listama obaveštajnih službi osumnjičeni kao mogući teroristi. Kandidat desnice Fijon je ocenio da borba protiv „islamskog totalitarizma“ treba da bude prioritet novog predsednika, založio se za bolju saradnju između svetskih sila i rekao da će, ako postane predsednik, pojačati bezbednosne službe, promeniti krivični zakon i izolovati radikalne zatvorenike. Kandidat krajnje levice Žan Lik Melanšon oglasio se tvitom kojim je izrazio snažno saosećanje sa žrtvama i njihovim porodicama i poručio da teroristički napadi neće ostati nekažnjeni. Nezavisni centristički kandidat Makron pozvao je francuske građane da ne podležu strahu. „Ono što oni žele je kolaps u moralu, ono što oni žele je da nas gledaju da propadamo“ rekao je Makron, za koga mnogi smatraju da ima velike šanse da se nađe u drugom krugu izbora sa Le Pen.

Istraživanja javnog mnjenja su, nekoliko dana pre izbora, pokazivala da su četiri kandidata (Le Pen, Makron, Fijon, Melanšon) veoma blizu i da svi imaju šanse za drugi krug. Izborni sistem i praksa u Francuskoj po pravilu znači da građani predsednika Republike biraju u drugom krugu. Verovalo se da će se ove godine ponoviti slučaj sa izbora 2002. kada je kandidat Fronta i otac sadašnje liderke Žan Mari Le Pen ušao u drugi krug. Izgubio je od Žaka Širaka pošto su se umerena desnica i levica udružile. Ove izbore karakteriše i veliki procenat neodlučnih, a mediji i analitičari se slažu da će teroristički napad Le Penovoj dati „vetar u leđa“.

Kaznev optužio Le Pen

Francuski premijer Bernar Kaznev optužio je Le Pen, liderku Nacionalnog fronta, da pokušava da politički kapitalizuje teroristički napad. „Kandidatkinja Nacionalnog fronta nastoji da profitira i iskoristi situaciju, da deli i izvuče korist za isključivo političke svrhe“, rekao je Kaznev novinarima.

Trampov tvit’]

„Još jedan teroristički napad u Parizu. Francuski narod neće još dugo trpeti ovakve stvari. Imaće veliki uticaj na predsedničke izbore!“, napisao je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari