Sukobi u Varšavi zbog predstave Olivera Frljića 1Oliver Frljić Foto: Aleksandra Ćuk

Poljska policija intervenisala je zbog aktivista krajnje desnice koji su sprečili ulaz u pozorište u Varšavi na predstavu „Prokletstvo“ Olivera Frljića.

Predstavu „Prokletstvo“ Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji smatraju „bogohulnom“.
Više desetina mladih demonstranata uzvikivali su „Ovo je svetogrđe!“ i „Dolaze beli ratnici, nacionalisti i katolici“. Nezadovoljni građani su bacali petarde i dimne bombe te nosili zastave dveju manjih stranaka krajnje desnice, prenela je Hina. Kako mediji navode policija je zbog toga morala da ih „grubo rastera“.

Kako se navodi, poljska policija morala je silom da prokrči put publici i uhapsila je devetoricu iz grupe radikalnih poljskih nacionalista koji su blokirali ulaz u pozorište i bacili unutra petarde.

Nekoliko desetina aktivista ekstremističkog Radikalnog nacionalnog bloka i Narodnog pokreta postavilo je živi zid na ulazu u pozorište da svojim telima spreče gledaoce da udju na predstavu, skandirajući „Bog, čast, otadžbina“ i „Narodno-katolička revolucija“.

Predstava je po adaptiranom tekstu poljskog autora Stanislava Vispijanskog premijerno izvedena 18. februara, a u petak uveče sve ulaznice su bile rasprodate. Počela je nešto kasnije kako bi gledaoci mogli da uđu.

Nakon prizora oralnog seksa kip pokojnog poljskog pape je obešen s pločom „zaštitnik pedofila“. Poljsko državno tužilaštvo je nakon premijere u februaru otvorilo istragu o toj, kako se navodi, smišljeno provokativnoj predstavi koja obrađuje složene veze Poljaka i Katoličke crkve.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari