Plenkovoć: Žrtve zaslužuju jednu kolonu 1Foto: N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je, posle komemoracije žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, da mu je žao što nema jedinstvene komemoracije i naglasio da žrtve zločina to zaslužuju.

„Žao mi je što nema jedinstvene kolone, uz poštovanje jučerašnje i sutrašnje komemoracije i to predstavlja poruku da svi moramo činiti napore kako bismo u budućnosti imali jedinstvenu komemoraciju jer žrtve to zaslužuju“, rekao je Plenković, prenosi N1.
 
On je poručio da je u ime Vlade danas došao na komemoraciju kako bi se još jednom izrazio pijetet prema svim žrtvama tog koncentracijskog logora, osudili zločini počinjeni za vreme ustaškog režima i ponovilo da je cilj da se ovakvi zločini ne ponove ikada u Hrvatskoj ni bilo gde drugde u svetu.
 
„Naš je trajni zadatak da razvijamo tolerantno demokratsko društvo uz puno poštovanje ljudskih prava, a isto tako, da ova teška pitanja hrvatske istorije stavimo na dnevni red u jednoj tolerantnoj klimi suočavanja s prošlošću, s posledicama nedemokratskog režima“, istakao je Plenković.
 
Zbog toga je, kako je naveo, i osnovano Veće za suočavanje s prošlošću od kojeg očekuje određene preporuke i smernice u cilju pomirenja. Plenković je odbacio kritike da hrvatska vlada relativizuje zločine.
 
„Nema relativizacije, naprotiv mislim da je ova Vlada nasledila probleme i podele u društvu, a naš je zadatak da ovim pokušajem rešimo ta otvorena pitanja i sprečimo podel u budućnosti“, reako je on.
 
Plenković je pozvao sve koji žele da učestvuju u radu Veća da tu mogu dati svoj prilog i izrazio uverenje da će Veće iznedriti preporuke koje će u budućnosti sprečiti situacije da se održava više komemoracija.
 
Govoreći o spomen ploči nedaleko Jasenovca na kojoj je uklesan i ustaški pozdrav „za dom spremni“ podsetio je: „Što se tiče ploče, to je jedno od pitanja, sećate se izjava koje smo imali. Reč je o grbu udruženja na ploči koje je ozakonjen i dopušten pre puno puno godina, potvrđen i činjenica je da je udruženje tako registrovano“.
 
Upitan mogu li spomenici hrvatskim braniteljima i bez toga pozdrava, odgovorio je da mogu i da to nije nijedan od onih pozdrava koje je koristila Hrvatska vojska u Domovinskom ratu.
 
Podsetio je i da Veće ima vremena godinu dana rada i precizno definisane zadatke i da se očekuje da ono odredi za ubuduće smernice oko ovakvih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari