U drugom krugu Markon i Le Pen 1Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Nezavisni kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen plasirali su se u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, pokazuju prvi rezultati više anketa.

List „Liberasion“ javlja da je Makron osvojio 23,7 odsto glasova a Le Penova 21,7 odsto.

Na trećem mestu je konzervativni kandidat Fransoa Fijon sa 20 odsto. I ankete Ipsosa pokazuju da Makron i Le Penova idu u drugi krug izbora. Fijon priznao poraz.

Na izborima za predsednika Francukse do dvanaest časova, kako je saopštilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, glasalo je 28,4 odsto glasača, što je nešto više nego 2012. godine, kada je odziv bio 28,29 odsto.

Drugi izborni krug trebalo bi da se održi 7.maja.

Glasačko mesto u Bezansonu, na istoku Francuske, koje je bilo evakuisano nakon što je ispred birališta ostavljeno ukradeno vozilo sa uključenim motorom, ponovo je otvoreno, izjavio je Pjer-Anri Brande, francuski ministar unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, sumnjivi automobil označen je kao ukraden, a imao je lažne registarske tablice, zbog čega su eksperti za uklanjanje bombi odmah izašli na lice mesta, rečeno je Rojtersu u Ministarstvu, prenosi Radio slobodna Evropa.

Izbori se odvijaju i u senci terorističkih napada u toj zemlji gde je na snazi vanredno stanje.

Skoro 47 miliona Francuza bira novog predsednika među jedanaest kandidata.

Ishod je neizvestan favoriti su u prvom krugu, prema predizbornim anketama, centrista Emanuel Makron i ekstremna desničarka Marin Le Pen, uz desničara Francosa Fijona i radikalog levičara Lik Melanšona.

Nepoznanica su neopredeljeni glasači, koji kako se navodi u predizbornim procenama medija, procenjuje čine skoro četvrtinu biračkog tela.

Politički posmatrači kažu da je teroristički napad od 20. aprila u centru Pariza mogao da dovede do toga da se deo neopredeljenih odluči za krajnju desnicu.

Birališta u Francuskoj u koju su uprte sve oči, zatvaraju se u 20 časova.

Do sada nijedan kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj nije izabran u prvom, već u drugom krugu koji će ovog puta biti, ako niko ne dobije većinu u prvom krugu, 7. maja.

Izbore obezbeđuje 50.000 policajaca i žandarma kao i 7.000 vojnika. 

Demonstranti nezadovoljni zbog toga što je ultradesničarski kandidat Marin Le Pen ušla u drugi krug izbora za predsednika Francuske, protestovali su večeras na ulicama Pariza, dok je Le Pen, tvrdeći da vodi u prvom krugu, poručila da se otvara debata o globalizaciji, javlja AP.

Nezadovoljni, uglavnom mladi i ogorčeni ljudi, okupili su sena trgu Bastilja, gde je suzavcem pokušala da ih rastera policija.

Le Pen, koja je u kampanji bila protiv Evorpske unije, za zatvaranje granica i izbacivanje imigranata, je istakla da je njen Nacionalni front „velika alternativa“ za francuski narod.

Premijer Francuske Bernar Kaznev kao i predsednički kandidat Fransoa Fijon, koji je prema preliminarnim rezultatima dobio 19,5 odsto glasova birača, pozvali su birače da u drugom krugu, 7. maja, glasaju za centrističkog kandidata Emanuela Makrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari