Severna Koreja spremna da potopi američki nosač aviona 1Foto: EPA/KIM_HEE_CHUL

Severna Koreja najavila je spremnost da potopi američki nosač aviona kako bi pokazala svoju vojnu moć, nakon vesti o zajedničkim vežbama japanske i američke mornarice u zapadnom Pacifiku.

Američki predsednik Donald Tramp naložio je grupi nosača aviona Karl Vinson da plovi u vodama Korejskog poluostrva kao odgovor na rastuće napetosti zbog severnokorejskog nuklearnog i balističkog testiranja i njenih pretnji da će napasti Sjedinjene Države i njene azijske saveznike.

Severna Koreja je na sve to uzvratila: „Naše revolucionarne snage su borbeno spremne da potope američki nosač aviona jednim jedinim udarom“, stoji u komentaru Rodong Sinmuna, glasila vladajuće Radničke stranke.

Severna Koreja obeležiće u utorak osnivanje Korejske narodne vojske. Do sada je velike godišnjice obično obeležavala testiranjem oružja i ispaljivanjem balističkih raketa. Ta je zemlja do sada izvela pet nuklearnih proba, dve prošle godine, i razvija rakete s nuklearnim punjenjem koje bi mogle da dosegnu tlo Sjedinjenih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari