Tilerson: Akcije Rusije u Ukrajini prepreka u odnosima s SAD 1Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom da delovanje Moskve na istoku Ukrajine ostaje prepreka poboljšanju odnosa SAD i Rusije, preonsi danas Hina.

U tom telefonskom razgovoru, do kojeg je došlo nakon smrti američkog promatrača OEBS-a na istoku Ukrajine, dvojica zvaničnika su naglasila potrebu da sve strane, posebno separatističke snage kojima upravlja Rusija, odmah sprovedu dogovoreno iz sporazuma iz Minska, rekao je portparol američke administracije Mark Toner. OEBS je objavio juče da je njegov promatrač ubijen u eksploziji mine na istoku Ukrajine američki državljanin, a da su ranjeni Čeh i Nemac.

Ubijeni američki promatrač prva je žrtva specijalne promatračke misije OEBS-a u Ukrajini otkako je raspoređena pre tri godine u tom regionu gde nadzire poštovanje mirovnih sporazuma.

Oko 600 promatrača OEBS-a zaduženo je za kontrolu poštovanja mirovnih sporazuma na pobunjeničkom istoku Ukrajine gde je više od 10.000 osoba ubijeno od početka sukoba u aprilu 2014. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari