Trgovinski rat sa Kanadom 1Foto: HAWN THEW/EPA

Poznati američki reditelj i veliki kritičar unutrašnje i međunarodne politike Vašingtona Majk Mur je još 1995. godine snimio komediju „Kanadska slanina“, više puta prikazanu i na raznim našim TV stanicama.

U filmu se prikazuje prilično poznata situacija. Američka ekonomija je u krizi, nezaposlenost i nezadovoljstvo Amerikanaca rastu, a popularnost predsednika, kog glumi poznati Alan Alda, pada. PR tim predsednika smišlja da bi bilo baš zgodno da dođe do nekog manjeg rata, koji bi razbuktao patriotske strasti, gurnuo pod tepih prave probleme, a predsedniku u istraživanjima javnog mnjenja dao koji procenat popularnosti. Ideja bi prihvaćena, ali se u realizaciji kao prvi problem nametnulo pitanje – koga izabrati za neprijatelja?

Rusi su em daleko, em nezainteresovani za novu rundu „hladnog rata“, te se neko setio bliskih suseda – finih i miroljubivih Kanađana. Krenu propaganda protiv Kanade i svega kanadskog od hokeja do javorovog lista. Šerif Nijagara Folsa Bad Bumer sa svojom ekipom u lokalnoj birtiji iz večeri u veče gleda huškanje raznih američkih informativnih emisija, američki patriotizam propada, krv proključa i mala četa kreće u invaziju na susednu Kanadu. Upadaju u razne komične situacije, a da stvarnost liči ponekad na film pokazuje i aktuelno zaoštravanje između Otave i Vašingtona.

Na sreću, nema ni govora o invaziji ili ratu dve prijateljske zemlje, koje rado ističu da dele isto ili slično kulturno-istorijsko nasleđe, ali u privredi se zahuktava. Američki predsednik Donald Tramp počeo je ekonomsku ofanzivu protiv Kanade, glavnog privrednog partnera SAD, i objavio trgovinski rat nametanjem poreza na drvo i drvenu građu i pretnjom da će ga uvesti i na mlečne proizvode. Sve je počelo „trampovsko-filmski“. Američki predsednik u Beloj kući okupio u ponedeljak predstavnike američkih proizvođača drvene građe, složio se da je za loše stanje u njihovoj industriji kriv ko drugi no komšije. U ovom slučaju Kanada, veliki svetski proizvođač građevinskog drva. Predsednik Tramp i američki proizvođači su kanadske proizvođače optužili da su tržište SAD preplavili svojim proizvodima koji su jeftiniji zbog državnih subvencija. Onda je Tramp u svom stilu, pred kamerama, potpisao uredbu o uvođenju poreza od 20 odsto za uvoz drva i drvene građe iz Kanade, a za pet kanadskih kompanija od pet do 34 odsto.
Udarom na građevinsko drvo, Tramp je otvorio stari predmet koji deli susede već 35 godina. Decenijama američki proizvođači optužuju kanadske kolege da izvoze građevinsko drvo po dampinškim cenama, zahvaljujući državnim subvencijama koje primaju, što Kanađani demantuju. Pre Trampa su i predsednici Buš i Obama Kanadi uvodili privremen porez na drvenu građu i optuživali za dampinške cene. Svetska trgovinska organizacija je, međutim, 2004. presudila u korist Kanade, zaključujući da nije reč o dampingu. Stručnjaci ocenjuju da trgovinski rat može ići naruku američkim proizvođačima, ali će pogoditi građevinski sektor, jer bi cena gradnje kuće mogla porasti za 12 odsto. Do porasta cena na američkom tržištu je navodno već došlo. Nakon građevinskog drveta, na red su došlo mleko i mlečni proizvodi iz Kanade. Tramp je u utorak u zoru na društvenoj mreži Tviter napisao: „Kanada je jako otežala aktivnosti naših proizvođača mleka iz Viskonsina i drugih pograničnih država. To više nećemo tolerisati. Videćete“.

Kanadski zvaničnici nisu oćutali komšijama. „Pristojan sam, ali vrlo odlučan u obrani interesa Kanade“, odgovorio je kanadski premijer DŽastin Trudo za CTV News. Slično je za CNN rekla i kanadska ministarka inostranih poslova Kristina Friland. „Kada je reč o odbrani kanadskih ekonomskih interesa, bićemo čvrsti. Fini smo i pristojni. Pristojnost je nama Kanađanima nacionalna vrlina, ali nije slučajno hokej naš nacionalni sport“, podsetila je kanadska ministarka.
Predsednik Tramp je novinarima izjavio da se Amerika ne plaši trgovinskog rata s Kanadom. „Imamo ogroman trgovinski deficit. Dakle, kada ste zemlja sa tolikim deficitom, nemate razlog za strah“, rekao je Tramp. Američki trgovinski sekretar Vilbur Ros je ocenio da Kanada nije bila „dobar komšija“, dodajući da je dozvoljavala prodaju drvene građe po dampinškim cenama. Ros je, međutim, naglasio da je Kanada važan savetnik SAD. Kanadska ministarka Friland demantuje da Kanada prodaje drvenu građu po dampinškim cenama. Ona smatra da će američki potrošači biti na gubitku jer će plaćati skuplje drvo. Sekretar Ros tvrdi da te računice nisu tačne.


Novi pregovori

U trgovinski rat sa Kanadom Amerika je krenula samo mesec dana pre ponovnog otvaranja pregovora o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) između SAD, Kanade i Meksika. Veran svojim obećanjima iz kampanje, Tramp je krenuo u ofanzivu protiv trgovinskih sporazuma za koje smatra da štete Amerikancima, među kojima je i NAFTA. Tramp je od Kanade i Meksika zatražio nove pregovore o ovom sporazumu. Trgovinska razmena SAD i Kanada godišnje iznosi oko 545 milijardi dolara, a američki deficit je oko 11,2 milijarde dolara.

Borba za budžet’]

Predsednik SAD Donald Tramp se sprema da u subotu, 29. aprila, proslavi prvih 100 dana vlasti, ali se suočava sa novim izazovom. Do petka, 28. aprila, treba da bude usvojen budžet, a ukoliko se to ne desi, doći će do blokade vlade, a na stotine hiljada državnih službenika biće poslato na neplaćeno odsustvo. Glavni problem je cena izgradnje zida prema Meksiku. Zid je jedno od glavnih predizbornih obećanja, ali mnogi kongresmeni odbijaju da podrže budžet u kome će milijarde biti namenjene za troškove njegove gradnje. Blokada zbog neusvajanja budžeta ne bi bila novina u SAD. Dešavalo se da zbog neusvajanja budžeta državne institucije ne rade danima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari