Petrov: HDZ drugi put u godinu dana ruši svoju Vladu 1Foto: HRT

Andrej Plenković pokušava razrešiti tri Mostova ministra iza kojih stoje rezultati radi jednog ministra koji više ne može biti ministar.

Most nosi odgovornost za svoja četiri ministra, a HDZ snosi odgovornost za ministra Zdravka Marića i mora rešiti taj problem u svom dvorištu. Nećemo rušiti Vladu, ali nećemo podržati ministra Marića, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Mosta Božo Petrov.

Podsetio je kako je premijer Andrej Plenković upozoravao na Tomislava Karamarka. HDZ ovim potezima drugi put ruši Vladu, smatra Petrov. „Za stabilnost Vlade u ovom trenutku odgovoran je predsednik Vlade Andrej Plenković, a za smenu ministara supotpis treba dati predsednik Sabora, ili treba biti provedena rasprava u Saboru, zaključio je Petrov. 

Ministar uprave Ivan Kovačić izjavio je za HRT kako bi i on glasao protiv predloga Vlade o ministru Zdravku Mariću. Dodao je kako i on očekuje prijem odluke o razrešenju.

„Moja politička misija i misija ove Vlade ima temeljni cilj – da u hrvatskim institucijama vladaju stabilnost, konsenzus i rad za boljitak. Prikupio sam 91 potpis zastupnika u Hrvatskom saboru i bila mi je čast da predano vodim Vladu. Svakoga dana jednako sam komunicirao sa svim ministrima, bez obzira na stranačku pripadnost. Odnosi su bili dobri i korektni“, rekao je premijer Andrej Plenković podsjetivši na činjenicu da su Mostovi ministri podržali ministra Pavu Barišića.

U slučaju ministra Zdravka Marića to se nije dogodilo. Očekivao je kolegijalan stav ministara u Vladi. „Time su prešli granicu povjerenja – u nepovjerenje. Za mene kao premijera tu nema dileme – ministri moraju podupirati svoje kolege“, poručio je Andrej Plenković.

Plenković je potom rekao da ministri mogu biti razrešeni u trenutku kad on kao premijer izgubi poverenje u njih.

„HDZ će ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti raditi. Ovo je bila situacija u kojoj ne možemo biti na istom brodu ako jedan kolega nije spreman dati ruku drugom“, istakao je Plenković. Rekao je kako ministru Mariću nije dana prilika da iznese svoje argumente te dodao kako za smenu ministara nije potreban supotpis predsednika Sabora, kao što je izjavio Božo Petrov.

„Nije moj potez poruka nepoverenja. Moj potez bio je jedini mudar potez u ovakvoj situaciji. Ministri u mojoj Vladi zaslužuju priliku da se o meritumu raspravlja. Videćete vrlo skoro ko će podržati parlamentarnu većinu. Ta većina bit će u istom duhu i s istim načelima“, zaključio je premijer. Plenković smatra kako novi izbori nisu realni. „Ako do njih iz nekakvog spleta okolnosti i dođe, ja sam za njih spreman“, dodao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković zatražio je danas razrešenje tri Mostova ministra, prenosi Hrvatska Radio Televizija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari