Ministar policije Makedonije najavio ostavku 1Foto: EPA/  GEORGI LICOVSKI

Ispred Informativnog centra Misije Evropske unije u Skoplju večeras se okupilo
se nekoliko stotina ljudi na protestima pokreta „Za zajedničku Makedoniju“ bliskog VMRO-DPMNE, prenosi N1.

Ministar policije Makedonije Agim Nuhiu najavio je danas da bi iz moralnih razloga mogao da se povuče sa funkcije, jer za četiri meseca nije uspeo da izbaci politiku iz policije, javlja N1.

Kako navode, Nuhiu je istakao da Ministarstvo mora da garantuje red i mir, a ne da se zloupotrebljava za politiku. On je, na konferenciji za novinare, takođe rekao da u Ministarstvu unutrašnjih poslova ima direktno odgovornih i tvrdi da su demonstranti branili Hitnoj pomoći da pomogne povređenim, kao i da su neki policajci bili uz njih.

Talat Džaferi, nakon čijeg izbora za predsednika Sobranja je došlo do nereda, izjavio je da će „biti posledica“ zbog onoga što se protekle noći dešavalo u Skoplju.  

„Ovo je teška situacija i događaji od sinoć će sigurno imati svoje reperkusije. Ipak, verujem da će sada sve leći na svoje mesto. Albanski poslanici su dobro, mi smo odmah evakuisani i nismo u opasnosti“, rekao je Džaferi za Zeri.

Lider Alijanse za Albance Zijadin Sela hospitalizovan je na Intentivnoj nezi Klinike za neurohirurgiju u Skoplju, ali je van životne opasnoti. Sela je najteže povređen u neredima u Sobranju. N1 navodi i da je privedeno je osam osoba, kako i da upoređuju se snimci na kojima će raditi formirane radne grupe.

Podsećamo da je u nederima koji su sinoć izbili u Makedoniji povređeno je više od 100 osoba, uključujući dvadesetak policajaca i trojicu poslanika, nastalim posle upada pristalica VMRO-DPMNE upale u Sobranje, saopštilo je makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da je situacija u centru Skoplja tokom noći normalizovana.

Među povređenima lider SDSM Zoran Zaev, a teške povrede zadobio je albanski poslanik Zijadin Sela, prenosi RTS. Policija se sukobila i sa demonstrantima, koji su postavili šatore ispred Sobranja.

Lider SDSM i nove parlamentarne većine u Makedoniji Zoran Zaev izjavio je da je napad na njega u Sobranju bio „planirani pokušaj ubistva“. Na konferenciji za novinare u sedištu stranke, Zaev je rekao da iza nasilja nad poslanicima stoje lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsedavajući konstitutivnom sednicom parlamenta Trajko Veljanovski, šef Javne bezbednosti Mitko Čavkov i nekoliko njihovih saradnika.

Zaev, koji je došao sa flasterom na čelu i povređenom usnom dočekan je aplauzom i ovacijama članova rukovodstva stranke. Kako je javila televizija N1, uoči konferencije bile su veće bezbednosne mere – ispred i u SDSM kontrolisani su oni koji ulaze u prostoriju.

Sve partijeu Makedoniji danas pozivaju na mir, a noćas je iz Beča doputovao i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski. Očekuju se razgovori sa predsednikom Makedonije, ali se još uvek ne zna tačno kad.

Reporter N1 izveštava da je za ponedeljak najavljen dolazak zamenika američkog državnog sekretara za Makedoniju.

Neredi su počeli pošto je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predsednika Sobranja – uz burno negodovanje poslanika VMRO-DPMNE. Specijalna policija bacila je dimne bombe kako bi izbacila demonstrante, a predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je lidere stranaka da u petak na konsultacije.

Grčka je zabrinuta zbog događaja u susednoj Makedoniji, koji bi mogli da prerastu u duboku političku krizu, posle napada demonstranata na političare i upada u Sobranje, saopštilo je grčko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se izražava „zabrinutost i tuga“ zbog napada na parlament i pozivaju suprotstavljeni makedonski političari da ispolje „duh kompromisa i saradnje“ prenosi FoNet.

Bez toga, upozorava grčko ministarstvo, bezizlaz može dovesti do eksplozivnih situacija.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije optužilo je Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da su odgovorni za političku krizu u Makedoniji. Rusija ocenjuje da velika brzina kojom je Zapad pozdravio izbor novog predsednika Sobranja pokazuje da je reč o unapred koordinisanoj akciji.

Stefanović: Ne očekujem da bezbednost Srbije bude ugrožena 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ne očekuje da bezbednost Srbije bude ugrožena zbog dešavanja u Makedoniji, ali da su bezbednosne snage spremne da reaguju i u tom slučaju.

Mogerini: Osuda nasilja u Sobranju

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini osudila je danas nasilje u makedonskom Sobranju i upozorila na opasne posledice nasilja, javio je AP.

Mogerini je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU na Malti rekla da je nasilje neprihvatljivo „tim pre ako se dogodi u domu demokratije“.

Ona je ocenila da je upad demonstranata u Sobranje i nasilje nad poslanicima „ozbiljna kriza koja može da bude opasna“. 

Poziv na smirivanje situacije

Zvaničnici u Prištini osudili su nasilje u makedonskom Sobranju i pozvali na smirivanje situacije u Skoplju, javili su danas prištinski mediji.
 
Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja i pozvao je na uzdržanost od nasilja, izraživši zabrinutost zbog događaja u Makedoniji. Predsednik skupštine Kosova Kadri Veseli je takođe osudio nasilje i pozvao političke lidere da sačuvaju mir i stabilnost zemlje političkim sredstvima, jer je to u interesu svih naroda u regionu.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je saopštilo da pažljivo prati situaciju u Makedoniji, dodajući da je neprihvatljivo nasilje protiv izabranih predstavnika naroda.
 
Pokret Samoopredelenje je saopštio da se nasilje u Sobranju dogodilo uz prećutno odobrenje policije i pozvalo vlasti u Prištini i Tirani da „preduzmu hitne korake da zaštite Albance u Makedoniji“. 

Stanković: Mirno na jugu Srbije 

Predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković rekao je za FoNet da je situacija na jugu Srbije „stabilna i pod kotrolom“. Stanković je dodao da u opštinama Preševo i Bujanovac u četvrtak uveče nije bilo napetosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari