Berlin očekuje da Skoplje formira novu vladu 1Foto: EPA/MAJA ZLATECSKA

Neredi u makedonskom Sobranju predstavljaju kulminaciju krize u Makedoniji i mnogo je verovatniji scenario smirivanje i transfer vlasti nego eskalacija, smatraju diplomatski izvori u Beogradu.

Berlin priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika makedonskog parlamenta i očekuje od vlasti u Skoplju da prihvate rezultat izbora – ovako glasi poruka koja je u Ministarstvu spoljnih poslova nemačke uručena makedonskom ambasadoru u petak. To praktično znači da Berlin očekuje da Skoplje formira novu vladu, o kojoj su se sporazumeli lider opozicije Zoran Zaev i albanske partije.

– Događaji u Makedoniji, gde je parlament osvojen na juriš, nisu spojivi sa onim što mi u EU očekujemo od kandidata za članstvo. U Skoplju sada napokon mora biti napravljena vlada, onako kako su to demokratski izbori u decembru prošle godine definisali. Da dosadašnja vladajuća partija to sprečava i da njeni podržavaoci na juriš zauzimaju parlament i tuku poslanike neprihvatljivo je, izjavio je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel.

Izjavu u sličnom tonu u Beogradu je dao i nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman, koji je ocenio da je za makedonsku krizu potrebno hitno rešenje. Oni su imali demokratske izbore i na osnovu rezultata tih izbora mora doći do formiranja vlade, ocenio je Ditman na događaju u Privrednoj komori.

U Vladi Srbije održana je u petak sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, sazvana na zahtev premijera Aleksandra Vučića zbog nereda u Makedoniji. Posle sastanka niko se od učesnika nije obratio medijima. Uoči sednice, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da će glavna tema biti „ono što su bezbednosne službe preuzele da zaštite građane Srbije“. U Prištini je predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio izbor DŽaferija za predsednika Sobranja.

Većina zvaničnika Evropske unije upozorila je na opasne posledice nasilja u makedonskom Sobranju. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU na Malti ocenila da je reč o „ozbiljnoj krizi koja može da bude opasna“.

S druge strane, Ministarstvo inostranih poslova Rusije optužilo je SAD i EU da su odgovorni za krizu. U saopštenju Ministarstva se navodi da je „ogromno mešanje“ Zapada u unutrašnje stvari Makedonije glavni razlog za sadašnju političku krizu. „Reč je o gruboj manipulaciji izbornom voljom građana čiji je cilj uklanjanje sa vlasti legitimne vlade“, navodi se u saopštenju.

Grčka je takođe zabrinuta zbog događaja u Makedoniji, a grčko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je suprotstavljene makedonske političari da ispolje „duh kompromisa i saradnje“.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Agim Huhiju najavio je u petak da će iz moralnih razloga ponuditi ostavku i pozvao na odgovornost i druge makedonske funkcionere zbog izbijanja nereda u Skoplju, u kojima je u četvrtak uveče povređeno više od stotinu ljudi, uključujući dvadesetak policajaca i trojicu poslanika. Kako prenose mediji, smenjen je šef Biroa za javnu bezbednost Mitko Čavkov, a osam osoba je privedeno posle sukoba. Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev, koji je povređen nakon upada pristalica VMRO-DPMNE u makedonski parlament Sobranje, izjavio je da je napad na njega bio „planirani pokušaj ubistva“.

U vreme zaključenja ovog izdanja Danasa i dalje se očekivao sastanak u kabinetu makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, koji je preksinoć pozvao političke lidere na razgovor. Makedonski mediji preneli su da Zaev neće doći na taj sastanak, kao ni predstavnici Saveza Albanaca, nakon napada na njihovog poslanika Zijadina Selu. Kako su prenele agencije, situacija ispred zgrade parlamenta u petak je bila mirna, a demonstranti su na travnjak postavili šatore, dok jake policijske snage obezbeđuju zgradu.

Neredi su u četvrtak uveče počeli pošto je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat DŽaferi izabran za predsednika Sobranja, uz burno negodovanje poslanika VMRO-DPMNE. Pristalice pokreta „Za zajedničku Makedoniju“ upale su potom u Sobranje, a Zijadin Sela zadobio je teške povrede. Policija je evakuisala sve poslanike i sukobila se sa demonstrantima, koji su postavili šatore ispred Sobranja i tu dočekali jutro.

Makedonski politikolog Dane Taleski podseća za Danas da su „po drugi put napadnuti poslanici – prvi put 24. decembra 2012, od strane policije, a drugi put sada, od strane demonstranata“.

– U dva slučaja inspirator i organizator je isti – autoritarni režim koji kontroliše Nikola Gruevski. I cilj je isti – da se nasiljem spreči i uguši politička alternativa. Razlika je što je 2012. Gruevski imao podršku parlamentarne većine, a sada su njegovi poslanici u manjini. Ovo je klasičan teror političke manjine da se spreči transfer vlasti kako bi se inkriminisani i kriminalizirani pojedinci spasili krivične odgovornosti. Napadnuta je demokratija i suverenitet države, čiji nositelji su izabrani poslanici. Ako ostavimo ovo da prođe, onda se opet vraćaju tamni dani autoritarizma, političkog nasilja, diktature koje smo mislili da je iza nas. Demokratija i vladavina prava moraju da pobede, ističe Taleski.

Makedonija je u političkoj krizi od februara 2015, kada je Zoran Zaev optužio tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog i njegove saradnike za prisluškivanje više od 20.000 građana, i kada su objavljeni pojedini snimci i transkripti. Uz posredovanje Brisela lideri četiri najveće makedonske stranke su u julu 2015. postigli sporazum o vanrednim izborima i imenovanju specijalnog tužioca za skandal sa prisluškivanjem. Posle više odlaganja izbori su održani u decembru 2016, ali vlada nije formirana.

REAGOVANJA ZA DANAS

Vajgl: VMRO odgovoran za nasilje

Brisel – Kao prijatelj Makedonije i svih njenih žitelja i kao stalni izvestitelj Evropskog parlamenta za Makedoniju, najoštrije osuđujem nasilje koje je dopušteno i organizirano u zgradi parlamenta u Skoplju. Političku odgovornost za taj varvarski akt treba da utvrdi nezavisna istraga, međutim jasno je da najjača makedonska politička stranka VMRO i njeni vodeći ljudi ne mogu izbeći svoju neposrednu odgovornost za nasilje, koje je samo viši stepen nedemokratskog neprihvatanja činjenice da je u Makedoniji nakon izbora 11. decembra protekle godine došlo do promene većine u makedonskom parlamentu, kaže za Danas Ivo Vajgl, izvestilac EP za Makedoniju.

Naš sagovornik napominje da „umesto da u duhu parlamentarne demokratije i u interesu države sprovede mirnu tranziciju i omogući konstituisanje novog saziva parlamenta, izbor predsednika parlamenta i novu vladu VMRO je podstakao masovne nemire i međunacionalnu netrpeljivost, dovodeći pri tom u pitanje stabilnost zemlje i njenu euroatlantsku perspektivu“. „Za takvo političko zadržanje nema opravdanja. Odgovorni političari za krajnje i zabrinjavajuće zaoštravanje položaja u Makedoniji treba da snose punu odgovornost i posledice“, poručuje Vajgl.

Albani: Potreban stabilan parlament

Berlin – Zabrinuti smo zbog aktuelne političke situacije. Makedoniji je potreban stabilan i odgovoran parlament, kako bi bila prevaziđena unutrašnja stagnacija, koja traje od poslednjih izbora, održanih decembra 2016. Reakcija u noći između četvrtka i petka bila je još jedan korak u pogrešnom pravcu, kaže za Danas Štefan Albani, predsednik Nemačko-jugoistočnoevropske parlamentarne grupe u Bundestagu.

Tanja Fajon: Nasilnički akt

Brisel – Ono što se dogodilo u Skoplju je alarmantno, u prvom redu za Makedoniju koja je već dugo u komplikovanoj političkoj krizi, ali isto tako i za ostale države Zapadnog Balkana gde se sve više osećaju diktatorska usmerenja. Ovaj čin u potpunosti osuđujem, apelujem na makedonske institucije da urade sve što je u njihovoj moći da bi identifikovale krivce, i isto tako da obezbede mir i bezbednost svih građana, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu. Ona konstatuje da ono što se dogodilo „svakako nije demokratija, to nije slobodno izražavanje volje parlamenta i građana, već nasilnički akt koji stavlja pod sumnju ono čemu vlasti – očigledno samo na papiru – teže, a to je članstvo u EU“. „Državama u kojima se na ovako brutalan i agresivan način rešavaju politički procesi, silom a ne dijalogom i dogovorom, nije mesto u evropskoj porodici. Pored Orbana, Evropska narodna stranka ima očigledno makar još jednog člana koji ne poštuje EU vrednosti, VMRO-DPMNE“, smatra Fajon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari