Visoki funcioner američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji danas posle podne počeo je razgovore s najvišim predstavnicima vlasti i opozicije u Makedoniji, prenosi N1.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja, razgovore je počeo sa predstavnicima Alijanse za Albance i predstavnicima stranke Besa, u toku su razgovori s delegacijom Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija.

Razgovori su posvećeni „formiranju nove vlade, bilateralnim odnosima SAD i Makedonije i reformama potrebnim za evroatlantske integracije“, saopšeno je ranije.

Takođe, Hojt Ji će se tokom dvodnevnog boravka u Skoplju susresti s novoizabranim predsednikom makedonskog parlementa Talatom Džaferijem, šefom države Đorđem Ivanovim i s liderima parlamentarnih partija VMRO DPMNE Nikolm Gruevskim i SDSM Zoranom Zaevom.

Inače danas je Makedonsko tužilaštvo izdalo nalog policiji za privođenje 15 osoba za koje se sumnja da su direktno učestvovali u nasilju, dok su četiri osobe označene kao direktni organizatori nemilih scena iz Sobranja, prenosi danas Radio televizija Srbije (RTS).

Mediji u Makedoniji javljaju da će osumnjičeni, kada budu pronađeni, biti odvedeni u policiijsku stanicu i pred istražnog sudiju i za njih će najverovatnije biti tražen pritvor.

Mediji prenose da se na spisku za privođenje, koje je tužilaštvo u Soplju tokom noći predalo policiji, su i imena organizatora protesta „Za zajedničku Makedoniju“, koji već dva meseca demonstriraju na ulicama makedonskih gradova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari