Zaev traži da predsednik postupi po Ustavu 1

U akciji Ministarstva unutrašnjih poslova „Alfa“ policija je u Skoplju uhapsila još jedno lice, koje se sumnjiči za napad na poslanike i novinare prilikom nasilnog upada u Sobranje Makedonije, prenose skopski mediji.

Do sada je policija vezano za incidente u parlamentu privela 27 osoba, sa kojima je obavljen informativni razgovor, nakon čega su predati u nadležnost Osnovnom tužilaštvu.

Tokom današnje dana u Skoplju je bilo mirno. Tokom vikenda u Skoplju ne izlaze štampani mediji dok su elektronski sa pažnjom pratili posetu aktuelnog predsednika Đorđa Ivanova Turskoj. Ivanov se obratio na 17. Globalnom liderskom forumu koji je održan u organizaciji Univerziteta Bahčešehir u Istanbulu. Neočekivano Ivanov nije govorio o „aktuelnoj situaciji u zemlji“, a u međuvremenu oglasila se koaliciono većinska SDSM koja je od Ivanova zatražila da „postupi u skladu sa ustavom, a od stranke Nikole Gruevskog da prihvati poziciju konstruktivne opozicije“, kao i da se „izdigne iznad interesa koji ga opredeljuju prema predsedniku VMRO DPMNE“.

Stranka Zorana Zaeva koja ima koalicionu većinu za formiranje nove vlade, zatražila je i da se prekine sa „manipulacijama stranke koja nije uspela da formira vladu, a sada izaziva uznemirenje kod građana“. Kolumnisti dnevnika bliskih vlastima i predsedniku Ivanovu i dalje osporavaju izbor Talata DŽaferija za predsednika parlamenta, a cinično se odnose i prema njegovoj poseti Briselu.

Tako novinarka Irena Radovanović zamera „Zoranu Zaevu da je poistovetio u svojim nastupima Makedonce i Bugare“, kao i da ima „veliku potrebu da daje intervjue stranim medijima“. Cinično se u provladinim medijima komentariše i poseta DŽaferija Briselu, a iznose se i kritike na „nekonstruktivnu misiju komesara za proširenje EU Johanesa Hana tokom njegovih poseta Makedoniji“.

Krizi se ne nazire kraj, a prvu svetlost u tunelu trebalo bi da „upali“ predsednik Ivanov, koji ima još nekoliko dana da u skladu sa ustavom dodeli premijerski mandat novoj koalicionoj većini koju čini SDSM sa još četiri albanske partije. I preksinoć su u Skoplju održani protesti građana pred Sobranjem navodeći da su na protestima „zato što nemaju drugu državu“. Protesti protiču sa manjim brojem građana, koji se okreću svojim svakodnevnim aktivnostima strahujući za kako prenose pojedini elektronski mediji od „kolapsa ekonomije“ i „političkih igara koje mogu dovesti do dodatnih komplikacija u međuetničkim odnosima između Makedonaca i Albanaca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari