Makron na obeležavanju Dana pobede: Svet se upravo budi 1Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / POOL

Odlazeći i novoizbrani predsednik Francuske Fransoa Oland i Emanuel Makron zajednički su položili venac i upali plamen na spomen obeležju iz II Svetskog rata kod Trijumfalne kapije u Parizu, povodom godišnjice Dana pobede nad fašizmom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

To je prva zvanična dužnost koju je Emanuel Makron obavio kao novi predsednik Francuske. Službeno će mesto predsednika preuzeti 14. maja, nakon čega će imenovati premijera.

Mediji još od nedelje uveče spekulišu o mogućim kandidatima. Među muškim imenima prednjači Žan- Iv Le Drian, aktuelni ministar odbrane, a među ženskim, kao moguća premijerka se pominje aktulena direktorica Međunarodnog monenatrnog fonda, Kristin Lagard, ali i neke od liderki sindikata.

Radio Slobodna Evropa prenosi da je momenat kada je u ponedeljak ujutro na Šanzelizeu kod Trijumfalne kapije, odlazeći predsednik Francuske Fransoa Oland srdačno pozdravio novoizabranog predsednika Emanuela Makrona na društvenim mrežama već prokomentarisan kao „otac i sin, trenutak sa osmehom“.

Oland je, kako su zabeležili komentatori na BBC -ju, sa izuzetnim dostojanstvom i ljubaznošću, najmlađeg francuskog čelnika nakon Napoleona poveo da zajednički obave predsedničke dužnosti na komemoraciji povodom 72 godine od pobede nad fašizmom.

I bivši predsednik Francuske, Nikolas Sarkozi iskoristio je svečanost da uživo čestita Makronu na, kako je rekao, “ovim divnim izborima” poručujući da mu od srca želi sve najbolje za Francusku.

Da je i sam Makron toga vrlo svestan bilo je jasno iz oba njegova pobednička govora u nedelju veče. I pored toga što je ostvario najbolji rezultat u drugom krugu izbora od 1965. godine, nijednog trenutka nije ispustio iz vida činjenicu da je za Marin Le Pen glasala trećina francuskih birača.

Francuskoj predstoje parlamentarni izbori u junu, i prema prošlosedmičnim istraživanjima javnog mnjenja Makronov pokret “En Marche” biće glavna politička snaga u zemlji sa najviše mesta u parlamentu ali nije sigurno da će imati većinu za samotalno formiranje vlasti, što je za provođenje najavljnih reformi na svim poljima, ključno pitanje za Makrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari