Francuski partneri u EU odahnuli 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN / POOL

Ubedljiva pobeda Emanuela Makrona znači veliko olakšanje za francuske partnere u Evropskoj uniji koji su strahovali od još jedne pobede populizma, a posle izlaska Velike Britanije iz EU i trijumfa Donalda Trumpa na američkim predsedničkim izborima.

Osnivač pokreta „Napred!“ Emanuel Makron je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj osvojivši 66,1 odsto glasova birača, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

Emanuel Makron je dobio više od 20.753.000 glasova (66,1 odsto), dok je kandidatkinja partije „Nacionalni front“ Marin le Pen dobila više od 10.643.000 glasova birača (33,9 odsto).

Na izborima je glasalo 77,56 odsto birača, odnosno skoro 35,5 miliona. Na izbore nije izašlo 24,44 odsto glasača. Pri tome, 6,33 odsto listića glasača su bili „beli listići“, dok su 2,22 odsto nevažeći.

Makron je u Parizu osvojio 90 odsto glasova, a kandidatkinja ekstremne desnice Marin le Pen samo deset odsto. 

Očekuje se da Ustavni savet utvrditi konačne rezultate izbora sredinom nedelje. Makronovu pobedu pozdravila je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja mu je „toplo“ čestitala na pobedi. Čestitke Makronu na pobedi uputio je i američki predsednik Donald Tramp. „Jedva čekam da sarađujem s njim!“, poručio je Tramp.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u telegramu je čestitao Emanuelu Makronu pobedu na izborima za predsednika Francuske i potvrdio spremnost za konstruktivan rad na bilateralnim, regionalnim i globalnim problemima, saopštila je pres-služba Kremlja.

U čestitki Putin naglašava da su građani Francuske poverili Makronu rukovodeću funkciju „u kompleksnom periodu za Evropu i čitav svet“.

Predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić takođe su čestitali novoizabranom predsedniku Francuske Emanuelu Makronu.

Makron će postati najmlađi francuski predsednik, oborivši prethodni rekord koji je držao Napoleon Treći Bonaparta, koji je izabran 1848. sa 40 godina.

Novi predsednik je za AFP izjavio da počinje novo poglavlje za Francusku, sa više nade i poverenja, gde neće biti podela. „Braniću Evropu“, poručio je on.

„Želim da izrazim veliku čast, želim se zahvaliti iz dubine srca, svima koji su me podržavali i glasali za mene. Svu svoju energiju ću uložiti da se pokažem vrednim toga. Čestitam svojoj protivnici, znam da je zemlja podeljena, i to je dovelo do toga da ljudi glasaju za ekstreme“, rekao je.

Takođe je rekao da će garantovati jedinstvo nacije i dodao je da „su naslednici velike istorije i velike poruke koja je data svetu“, i da će se on za to zalagati. Dodao je da će Francuska biti u prvim redovima u borbi i protiv terorizma.

„Obnova javnog života, pluralizma, demokratije počinje od prvog dana mog predsednikovanja… Evropa i kultura su izložene riziku, i to ćemo braniti“, naveo je.

Tokom pozdravnog govora ispred Luvra na bini sa njim je bila i supruga Brižit, i njena deca, a i njegova usvojena deca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari