Susret Makrona i Trampa tokom NATO samita u Briselu 1Foto: EPA/ Chris Kleponis

Prvi susret američkog predsednika Donalda Trampa i novoizabranog predsednika Francuske Emanuela Makrona biće tokom samita NATO u Briselu 25. maja, saopštila je Bela kuća posle telefonskog razgovora njih dvojice.

„Predsednik Tramp izrazio je nadu da blisko sarađuje sa izabranim predsednikom Makronom da bi se suprotstavili zajedničkim izazovima i istakao je dugu i solidnu tradiciju saradnje između Sjedinjenih Država i njihovog najstarijeg saveznika Francuske“, dodaje se u saopštenju, prenose agencije. Kako navode Tramp je u nedelju u tviter poruci čestitao Makronu na „velikoj pobedi“ a danas mu je i čestitao lično u telefonskom razgovoru.

Američki predsednik nije direktno izrazio stav oko francuskih izbora, ali je nagovestio da bi najnoviji teroristički napad koji se dogodio u Francuskoj neposredno pred izbore išao na ruku kandidatkinji krajnje desnice Marin Le Pen. Brojnje Trampove pristalice su aktivno podržavale Le Pen, koja je bila Makronova protivkandidatkinja u drugom krugu izbora.  Bivši američki predsednik, iz redova demokrata Barak Obama je glasno podržao Makrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari