Vals bi da pređe kod Makrona 1Prezren od Makrona i partijskih kolega: Manuel Vals Foto: PHILIPPE WOJAZER POOL

Bivši socijalistički premijer Francuske Manuel Vals rekao je da želi da pristupi partiji novoizabranog šefa države Emanuela Makrona uoči parlamentarnih izbora u junu. Vals je rekao da su socijalisti „mrtvi“ i dodao: „Ja ću biti kandidat za predsedničku većinu“.

Partijski zvaničnici reagovali su oprezno rekavši da Vals ima svega 24 sata da pristupi.
Emanuel Makron je pobedio na predsedničkim izborima u nedelju. Makronova partija počela je da bira kandidate za glasanje u junu, prenosi Bi-Bi-Si. Partija, koja je promenila ime iz „Napred“ u „Republika napred“, namerava da sačini listu kandidata do sutra. Na listi bi trebalo da se nađu imena sa raznih krajeva francuske politike i civilnog društva.

Vals je podneo ostavku na mesto premijera pošto nije dobio podršku da bude predsednički kandidat socijalista, a potom je podržao Makrona. Ipak, njegova ponuda od juče nije odmah dočekana raširenih ruku.

Makronov portparol Benžamen Grivo rekao je Francuskom radiju da Vals u partiji još nije bio registrovan kao kandidat. „Trebalo je da se prijavi kao bilo ko drugi jer su pravila ista za sve. Ako ne priložite svoje ime ne možete biti odabrani… On ima 24 sata“, rekao je Grivo.

Makron je u nedelju osvojio 66,1 odsto glasova, dok je njegova protivkandidatkinja Marina le Pen dobila 33,9 odsto. Četvrtina stanovništva nije glasala, a više od 11 odsto ubacilo je u kutije bele listiće ili ih je učinilo nevažećim. Valsova ocena da su socijalisti mrtvi naljutila je njegove, još uvek, partijske kolege, navodi britanski servis.

„Nadam se radi Francuske da Brut i Juda neće tražiti partijsku nominaciju ‘Napred'“, izjavio je poslanik socijalista Aleksis Bašelej. Još je zanimljivije to što se Vals ponudio Makronu svega nekoliko sati pošto je izašlo na videlo, u TV dokumentarcu, da je novoizabrani predsednik u decembru 2016. izjavio da su postupci Valsa prema odlazećem predsedniku Fransoa Olandu, kada je ovaj odlučio da se ne kandiduje ponovo, bili „prava izdaja“. „Ako ima izdajnika, nekoga ko je povukao obarač da puca u Olanda, onda je to Vals“, rekao je Emanuel Makron.

Benoa Amon, socijalistički kandidat, koji je na unutarstranačkim izborima pobedio Valsa, doživeo je katastrofu na izborima u nedelju osvojivši svega 6,36 odsto glasova. Doživljen kao notorni pobunjenik unutar partije, dobio je malo podrške socijalističkog rukovodstva, navodi Bi-Bi-Si i zaključuje: „Tajming Valsovih komentara bio je zapaljiv, neposredno pošto su socijalisti održali skup na nacionalnom nivou nastojeći da se pregrupišu posle izbornog neuspeha“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari