Makron u Berlinu naredne nedelje 1Foto: ERIC FEFERBERG POOL/EPA

Novi francuski predsednik, Emanuel Makron, rekao je u utorak da želi da Evropa bude „osvajačka“ i da „ide napred“.

U video obraćanju koje je postavio na Dan Evrope, kojim se obeležava sećanje na Šumanovu deklaraciju iz 1950, Makron je rekao da je Evropska unija „esencijalna“. Bez spominjanja Bregzita ili anti-EU snaga kao što je Marina Le Pen – krajnje desničarski opredeljen kandidat koga je porazio na izborima u nedelju – on je rekao da EU ne može „ostati zamrznuta zauvek“.

„Ako želimo da budemo dostojni ove godišnjice … moramo ponovo izgraditi našu Evropu i ići dalje“, rekao je Makron i dodao da on ne želi „naivnu“ („nekritičnu“) Evropu koja je „ponekad neefikasna i nedovoljna“, niti želi da „se vrati idealnoj Evropi“.

Aludirajući na ime svog političkog pokreta „En Marche!“ („Napred“), Makron je rekao da neće biti „predsednik koji sedi“, jer želi da „Evropa danas i sutra može ponovo da ide napred“, kako bi „bila dostojna jučerašnjih obećanja“.

„Treba nam Evropa koja bori oko klime, za kolektivnu bezbednost“, rekao je Makron i dodao: „Treba nam snažna Evropa koja može da uđe u razgovore sa Amerikom, Kinom i mnogim drugim svetskim silama; Evropa koja brani svoje vrednosti.“

Ponavljajući ideju koju su podržali skoro svi kandidati na predsedničkim izborima u Francuskoj, Makron je rekao da Evropa treba da zaštiti radnike i da osigura „povezanost i koheziju u sve nesigurnijem i nesređenijem svetu“.

Novi francuski lider se posredno osvrnuo na zabrinutost zbog stanja vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj, i insistirao na potrebi da se zaštite vrednosti Evropske unije. „Boriću se za to da naše političke i individualne (lične) slobode i naša osnovna prava budu strogo poštovana“, rekao je Makron.

Makron je najavio da će se naredne sedmice sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da joj „predstavi“ svoj projekat i da „razmene iskustva“ o tome. Rekao je i da bi želeo da razgovara i sa svim (ostalim) „evropskim liderima i institucijama“.

Iako su lideri EU sa olakšanjem pozdravili Makronovu pobedu pošto je porazio Marinu Le Pen, oni su izrazili i zabrinutost zbog njegovih ideja. Merkel je u ponedeljak rekla da želi prvo da vidi koje su zajedničke crte njoj i Makronu, i istakla da ne misli da bi promena njene politike trebalo da bude prioritet.

Takođe u ponedeljak, dok je boravio u Berlinu, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao da je EU imala „poseban problem“ sa Francuskom: „Francuska troši previše novca, i troši previše na pogrešnim mestima“. On je dodao da bi Francuska trebalo da „napravi kompromis sa drugima“ zato što „Nemačka nije jedina koja govori o politici stabilnosti“.

U utorak, na konferenciji u Briselu povodom Dana Evrope, Junker je rekao i da je Makronov predlog da se ustanovi funkcija ministra finansija EU „veoma opasna šuma“ zato što je pokrenuo pitanja o tome ko treba da bude nadležan da kontroliše budžet zemalja članica. Predsednik Evropske komisije je priznao da je bio saglasan sa budžetom evrozone, još jednom Makronovom idejom, ali da prvo želi da vidi detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari