Makron pasionirani pijanista 1Foto: Epa/ERIC FEFERBERG/POOL

Novoizabrani predsednik Francuske tridesetdevetogodišnji Emanuel Makron je pasionirani pijanista amater sa desetogodišnjim klasičnim mizičkim obrazovanjem, otkriva portal američki radija NPR.

O tom aspektu njegovog života nedavno je bilo reči u emisiji emitovanoj na programu francuske radio-mreže Europe1 pod nazivom „Stvari koje niste znali o Emanuelu Makronu“.

Osim što je veliki poklonik karaoka, u emisiji Europe1 je otkriveno da je desetogodišnje klasično muzičko obrazovanje stekao u muzičkoj školi u rodnome Amiensu. U prošlomesečnom intervjuu za portal ClassiqueNews.com, Makron je rekao da bi voleo da se ponovo ozbiljnije posveti sviranju i da će to učiniti čim bude imao dovoljno vremena. Otkrio je i da je veliki poklonik muzike velikih pijanista i kompozitora Roberta Šumana i Franca Lista.

Kad je 2014. postao francuski ministar ekonomije, francuski Monde o njemu je pisao kao o „Mocartu u Jelisejskoj palati“, a taj ndimak su pruzeli brojni evropski listovi i mediji, uključujući i nemački Di Velt.

Erudiciji novoga francuskog predsednika u prilog ide i podatak da je pre dve godine za vreme Makronovog gostovanja u tv programu Kanala+, domaćin emisije Siril Eldin pozvao tadašnjeg ministra ekonomije da se priseti početka Molijerove komedije „Mizantrop“, a on je spremno napamet izgovorio nekoliko stihova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari