Istražuje se da li Severna Koreja stoji iza sajber napada 1Foto: Epa/ RITCHIE B. TONGO

Postoje naznake da iza hakerskog napada koji je se desio tokom vikenda stoji Severna Koreja, smatraju bezbedonosne kompanije

U prvim preliminarnim zaključcima o poreklu masovnih hakerskih napada koji su zablokirali na stotine hiljada kompjutera u 150 zemalja „Guglov“ istraživač Nik Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između virusa „VonaKraj“ i hakerske akcije iz 2014. godine koju su mnogi pripisali Pjongjangu, prenosi AFP.

Drugi eksperti su odmah reagovali na tu objavu kao na znak – mada ne definitivan – da Severna Koreja možda stoji iza najnovijeg sajber virusa.

Istraživači u bezbednosnoj kompaniji „Kasperski“, sa sedištem u Rusiji, rekli su u ponedeljak da je to dosad najvažniji trag u vezi s poreklom virusa, koji bi, smatraju, mogao da bude „ključ za rešavanje misterije“. „Za sada je potrebno dodatno istraživanje starijih verzija virusa“, naveli su istraživači firme „Kasperski“.

Oni objašnjavaju da sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrovano ime Lazarus, a za koju se veruje da stoji iza hakovanja „Soni pikčersa“ 2014. godine za šta je optuživana Severna Koreja.

Grupa Lazarus se sumnjiči i za hakovanje centrale banke Bangladeša i drugih meta u globalnom finansijskom sistemu. „Obim operacija Lazarusa je šokantan“, kažu u firmi „Kasperski“.

Kompanija „Intezer Labs“ sa sedištem u Izraelu saglasna je sa pretpostavkom da je Severna Koreja povezana s virusom „VonaKraj“ i to, kako kažu, ne samo zbog Lazarusa, a stim u vezi najavljuje nove informacije.

Još jedna bezbednosna kompanija, „Simantek“, takođe je uočila sličnosti između virusa „VonaKraj“ i metoda koje koristi grupa Lazarus, ali napominje da te sličnosit „za sada samo predstavljaju slabe veze“.

Moguće je i to da je kod koji je korišćen u programu „VonaKraj“ samo prekopiran iz štetnog programa grupe Lazarusa, a da nema nikakvu direktnu vezu s tom grupom, navodi AP. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari