Ivanov poverio mandat Zaevu 1Foto: EPA/ TOMISLAV GEORGIEV

Mandat za formiranje nove vlade makedonski predsednik Đorđe Ivanov uručio je danas u podne lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i parlamentarne većine Zoranu Zaevu.

U kratkom obraćanju pre uručivanja u predsedničkoj rezidenciji Ivanov i Zaev istakli su da su otklonjene sve prepreke za dodeljivanje mandata lideru parlamentarne većine. Zaev je rekao da je Ivanovu dao garancije parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, da će nova vlada štititi i razvijati unitarnost Makedonije.

Predsednik Makedonije je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je predsednik parlameneta Talat Džaferi 9. maja obavestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Ivanov je od početka marta odbijao da dodeli mandat Zaevu, tražeći garancije parlamentarne većine za unitarnost Makedonije i da će nova vlada raditi u skladu sa Ustavom, kao i da takozovana „tiranska platforma“ neće biti osnov njenog programa.

Lider SDSM-a Zoran Zaev izajvio je danas u intervjuu za N1 da veruje da će Makedonija do kraja maja imati novu, reformsku Vladu nakon što mu Ivanov poveri mandat.

EU pozdravlja davanje mandata Zaevu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han pozdravili su danas davanje mandata Zoranu Zaevu. Kako prenose makedonski mediji, Brisel očekuje brzo formiranje nove vlade koja će biti posvećena reformama.

„Nadam se da će konstruktivni duh nastaviti da preovladava, tako da ova zemlja konačno može da izađe iz političke krize. Sada očekujemo brzo formiranje vlade koja će biti posvećena sprovođenju svih delova Dogovora iz Pržina i hitnih reformskih prioriteta“, navodi se u zajedničkoj izjavi Mogerini i Hana.

Njih dvoje su u ime EU pozvali makedonske partije da zajedno rade na vraćanju Makedonije na evroatlanski put i izrazili su spremnost da podrže novu vladu na čelu sa Zaevom.

Zaev: Neprijatno slušati susedi pričaju o Makedoniji

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev rekao je u intervjuu N1 da veruje da će Makedonija, do kraja maja, imati novu, reformsku Vladu, da su odnosi sa Srbijom na veoma niskom nivou, ali da će se truditi da ih unapredi mada mu je bilo “neprijatno slušati” govore Aleksandra Vučića o nekakvom “makedonskom scenariju”.

Zaev je naglasio da očekuje da ovih dana dobije mandat za sastavljanje Vlade.

“U četvrtak ili petak ističe deset dana otkad mu je novi predsednik Skupštine Makedonije poslao pismo, i u tom periodu spreman sam da potpišem izjavu kojom garantujem, u ime novoformirane većine u parlamentu, da će sve što budemo radili biti u cilju jačanja jedinstva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, da se sačuva naš ustavni poredak i sve ono što je bitno u interesu građana naše zemlje”, rekao je on.

Zaev nije želeo da komentariše mogućnost šta će se desiti ukoliko Ivanov do 19. maja ne dodeli mandat za sastavljanje nove Vlade.

“Druge varijante i mogućnosti svakako postoje, ali ja sam zaista posvećen formiranju novoizabrane većine u parlamentu, razmatranju primedaba Ivanova i odstranjivanju tih primedaba našim radom kako bi se omogućilo dodeljivanje mandata”. Prema njegovim rečima, svima je preko glave političke krize u Makedoniji.

“Nasilje koje se dogodilo u parlamentu velika je sramota za našu Makedoniju, pred celim svetom, pa i kod kuće. Verujem da je svima dosta ovoga. I naposletku, Makedonija mora ući u normalne demokratske procese, vratiti institucije, funkcionisati normalno, a naravno, podsticaj mi daje i
odluka našeg političkog protivnika VMRO-DPMNE da konačno pređe u opoziciju”, ocenio je Zaev. Na pitanje da šta misli koji su razlozi zašto je on prihvatljiv partner za albanske partije a Nikola Gruevski nije, Zoran Zaev naglašava da je u pitanju razlika u konceptima.

“Naš politički protivnik je dugo vremena, godinama, a posebno u kampanji i posle kampanje predlagao projekat ili koncept buduće vladavine, tzv. čistu Makedoniju. Makedonija je multietnička zemlja i moramo zajedno graditi budućnost. Sve nacionalnosti, sve religije, sva opredeljenja, svi
socijalni statusi u Makedoniji moraju stajati zajedno i zajedno unapređivati zajedničku Makedoniju”, ističe on. Dodaje da je za razliku od koncepta VMRO-DPMNE, njihov koncept jedno društvo za sve.

“To je budućnost naše multietničke zemlje. Verujem da je to i budućnost Evrope, kao i celog sveta. Verujem da je uspeh moguć samo uz ovakav koncept i da ćemo samo tako ostvariti bolju budućnost, jednaku za sve građane”.

Na opasku da Gruevski tvrdi da je podršku albanskih partija dobio pristajanjem na takozvanu “tiransku platformu”, Zaev kaže da sve stranke imaju startne pozicije za pregovore.

“Sve ono što se događalo u Makedoniji bilo je samo izgovor da se ne omogući mirna i brza smena vlasti. Od 11. Decembra Makedonija je proćerdala više od pet meseci, umesto da rešavamo probleme u interesu svih građana”.

Kako ističe, političke partije mogu imati svoje aspiracije, pozicije, početne pregovaračke pozicije ili bilo kakve druge ali se sve to pretoči u program vlade, koji će nositi institucije, a ne političke partije ili pojedinci. Lider SDSM kaže da je tradicija u Makedoniji da, bez obzira na to koja makedonska partija formira vladu, za partnera uvek ima albansku partiju.

“Kod nas je to tradicija, mi smo multietničko društvo, i moraju biti zastupljene partije svih manjih etničkih zajednica. To nije samo albanska već i srpska, turska, romska, vlaška, bošnjačka pa i sve druge manje etničke zajednice. Govoreći o odnosima Srbije i Makedonije, Zaev kaže da je Srbija veliki prijatelj Makedonije, da su to bratski narodi i da političari to moraju imati u vidu jer su oni prolazni i zamenljivi.

On je rekao da će učiniti sve da se unapredi saradnja između dve zemlje jer je trenutno na veoma niskom nivou, a može biti za nekoliko stepeni viša.

“Govorim o ekonomskom planu, o kulturi, obrazovanju, zdravstvu, sportu i svim drugim mogućim aspektima. Mi smo zaista bliski, bratski narodi, i mi to zaslužujemo, u interesu građana, kako Makedonije tako i Srbije”, ocenio je on. Na pitanje da li “pruženu ruku” Beogradu predstavlja njegova nedavna izjava da u Srbiji postoji nacionalističko rukovodstvo Aleksandra Vučića koji je deklarisao sebe kao lidera u regionu, a da su se njegove nacionalističke pozicije pokazale kada se došlo do toga da je ugrožena njegova politička karijera, Zaev podseća na priče o “makedonskom scenariu”.

“Vidite, Vučić je vodio kampanju i bukvalno u svakom svom nastupu govorio o nekakvom „makedonskom scenariju“. Nažalost, to je, makar meni, bilo neprijatno slušati, to kako naš sused govori o Makedoniji., rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, Makedonija se borila da dobije regularne izbore, da formira parlamentarnu većinu i zaslužila je da, kao u svim demokratskim zemljama, kako u Makedoniji tako i Srbiji, sve protekne onako kako je u parlamentarnim demokratijama normalno. Ja sam s te strane već dao komentar, ali želim da potvrdim svoje pozitivne napore za unapređenje saradnje između Makedonije i Srbije, i s novim predsednikom Srbije, Vučićem”.

O najavama stvaranja Velike Albanije, Zaev kaže da su u pitanju sitne strukture, mali broj ljudi koji govori o tome ali da je budućnost celog zapadnog Balkana je Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari