Generalni štrajk paralisao Grčku 1Foto: FoNet AP

Štrajk koji su organizovali grčki sindikati protiv mera štednje paralizovao je u danas zemlju uoči glasanja parlamenta o merama štednje.

Odloženo je na desetine letova, a neki su i otkazani s početkom četvoročasovnog štrajka zaposlenih u kontroli leta. Grčki ostrva su odsečena od ostatka zemlje od utorka kada su u štrajk stupili zaposleni pomorskih prevoznika. Oni planiraju da završe štrajk u subotu i do tada trajekti neće saobraćati, prenosi Hina. Današnjem štrajku pridružili su se  i zaposleni u državnoj upravi i nastavnici, pa su zatvorene škole i muzeji. Lekari u bolnicama primaju samo hitne slučajeve.

Grčki parlament bi trebalo u četvrtak da glasa o paketu štednje koji je uslov poverioca. Mere uključuju smanjenje penzija i povećanje poreza što bi donelo godišnje 4,9 milijarda evra. Grčka već sedam godina pokušava da izbegne bankrot, a u julu mora da vrati više od sedam milijarda evra Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Grčka policija koristila je u centru Atine suzavac tokom protesta zbog mera štednje. Nekoliko desetina demonstranata gađalo je policiju kamenicama i molotovljevim koktelima zbog čega je policija odgovorila bacanjem suzavca.

Incident se dogodio ispred parlamenta posle završenog marša u kojem je učestvovalo oko 12.000 ljudi. Policija je blokirala ulaz u zgradu grčkog Ministarstva finansija koja se nalazi u blizini parlamenta.

Za sada nema izveštaja o eventualno povređenim osobama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari