Trampovi skandali dostigli Votergejt 1Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je, na sastanku u Beloj kući u februaru, od nedavno smenjenog direktora FBI Džejmsa Komija da obustavi federalnu istragu o povezanosti bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina sa Rusijom , tvrdi se u Komijevom izveštaju napisanom nakon sastanka.

Priča oko otpuštanja Komija je šokirala ceo Vašington, a mnogi optužuju Trampa da ga je otpustio zbog toga što je hteo da zataška istragu FBI o navodnoj umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore i o bilo kakvoj povezanosti Trampovih saradnika sa Moskvom. Komi je o sastanku sa predsednikom, koji se održao 14. februara, napisao izveštaj u kojem se navodi da je Tramp od njega zatražio da zatvori istragu o Flinu. Do Flinove ostavke u februaru je došlo mesecima nakon što su se pojavile sumnje u njega među zvaničnicima obaveštajnih službi. Flin je podneo ostavku na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost pošto je proveo samo 23 dana na poslu zbog toga što je otkriveno da je sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom razgovarao o sankcijama prema Moskvi, pre nego što je Tramp položio zakletvu, a zatim je otkriveno i da je o sadržaju razgovora na tom sastanku lagao potpredsednika SAD Majka Pensa. Tramp je 20. januara imenovao Flina na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost, a on je na ovoj poziciji ostao najkraće u istoriji, pošto je 13. februara bio prinuđen da podnese ostavku. Kako ističe Bi-Bi-Si, ukoliko se privatna lica upuste u vođenje diplomatije SAD to predstavlja kršenje zakona. Povezanost Flina sa Rusijom je i predmet istrage FBI, kao deo šire istrage o tvrdnjama da je Moskva uticala na izbore u Trampovu korist.

Sudeći po Komijevom izveštaju, Tramp mu je rekao da Flin nije učinio ništa loše i dodao: „Nadam se da možeš to da zaboraviš i da pustiš Flina, on je dobar momak“, na šta mu je Komi odgovorio da ne može da priča o istrazi koja je u toku, rekavši samo: „Slažem se da je dobar momak“. Kako javlja Njujork tajms, koji je prvi objavio ovu priču, Trampov zahtev koji je na ovakav način dokumentovan predstavlja najjasniji dokaz da je predsednik pokušao direktno da utiče na istragu FBI i Ministarstva pravde o povezanosti Trampovih saradnika sa Rusijom. Kako svedoče dvoje ljudi koji su navodno videli Komijev izveštaj, on je detaljno opisao svoj razgovor sa Trampom neposredno posle sastanka, koji je održan dva dana pošto je Flin podneo ostavku. Radi se o pisanom tragu koji dokumentuje ono što se smatra Trampovim neprikladnim naporima da utiče na istragu u toku, a kako navodi Njujork tajms, ovakvo svedočanstvo jednog FBI agenta se na sudu priznaje kao verodostojan dokaz, naročito pošto je Komi o tome obavestio visoke zvaničnike FBI i svoje saradnike.

Politiko piše da se administracija bori da izađe na kraj sa rastućom listom skandala u koje je predsednik u poslednje vreme upleten, uključujući i onaj skorašnji koji se tiče toga da je Tramp podelio poverljive informacije na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i ambasadorom Kisljakom. Politiko navodi i da je, prema izjavi izvora iz Bele kuće, „to bio najgori dan Trampovog predsednikovanja. Niko ne zna kako će se stvari dalje odvijati. Svi idu okolo pitajući se – šta je sledeće“. Republikanski senator Džon Mekejn je izjavio da su Trampovi skandali dostigli „dimenzije Votergejta“.

Prema rečima jednog neimenovanog Komijevog saradnika, njegov izveštaj o razgovoru sa Trampom je „veoma detaljan i biće, nadamo se, uskoro poznat javnosti, a postoje i drugi izveštaji o njihovim sastancima, u kojima je Komi, čim je bio u mogućnosti, zapisao svaku reč koju je Tramp izgovorio“. Komi je navodno napravio slične izveštaje – a neki su strogo poverljivi – o svakom telefonskom pozivu i sastanku koji je imao sa Trampom. Nije jasno da li je Komi obavestio i Ministarstvo pravde o ovim izveštajima, ali jedan uticajni republikanski kongresmen je zatražio da FBI preda sve relevantne dokumente u roku od nedelju dana, a republikanski član Predstavničkog doma SAD Džejson ^afec zahteva da se sva dokumentacija, uključujući sve izveštaje, zapise i snimke bilo kakve komunikacije između Komija i Trampa, preda najkasnije do 24. maja

Bela kuća osporava Komija

Bela kuća je u saopštenju negirala tačnost Komijeve izjave. „Iako je predsednik u više navrata izražavao uverenje da je Flin pristojan čovek koji je služio svojoj zemlji i štitio je, on nikada nije zatražio od Komija ili bilo koga drugog da obustavi neku istragu, uključujući i onu o Flinu. Predsednik gaji najdublje poštovanje prema našim agencijama zaduženim za sprovođenje zakona, kao i njihovim istragama. To nije tačan ni istinit opis razgovora između predsednika i Komija“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari