Austrijski narodnjaci u usponu zbog "efekta Kurc" 1Foto: EPA/ Florian Wieser

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc „katapultirao“ je Austrijsku narodnu partiju (ÖVP), čiji je lider nedavno postao, u vrh popularnosti, dok su konkurentske Slobodarska partija Austrije (FPÖ) i Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) posle njegovog preuzimanja stranke u padu, prenosi Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

ÖVP je s Kurcom na čelu izbacila desno populističku FPÖ Hajnca-Kristijana Štrahea sa prvog mesta u rezultatima anketa, pokazuju poslednja istraživanja. Kada bi izbori bili u nedelju, ÖVP bi mogla da računa na 35 odsto glasova, pokazuju rezultati ankete Instituta Nojval, objavljeni juče u listu Austrija. Time je ova partija skočila za 14 odsto u odnosnu na ranija istraživanja. FPÖ, koja je vodila dok Kurc nije preuzeo konzervativce, pala je na 27 odsto izgubivši sedam procentnih poena, dok je SPÖ kancelara Kristijana Kerna „potonula“ na 20 odsto, pošto je izgubila osam procentnih poena, navodi FAZ.

Istraživanje Instituta Unique pokazuje pak da ÖVP može računati na 33 odsto, a SPÖ i FPÖ na po 26. SPÖ i ÖVP, sadašnje stranke vladajuće koalicije, zbog međusobnih neslaganja traže izlaz u novim izborima, podseća nemački list, koji će biti održani 15. oktobra.

Kurc je za šefa ÖVP izabran u prošlu nedelju. „Svojim oštrim kursom u vezi sa imigracionom politikom – on (Kurc) je bio pokretačka snaga zatvaranja takozvane balkanske rute – preuzeo je centralnu temu od FPÖ“, navodi FAZ još jedan uzrok preraspodele snaga u austrijskoj politici.

Uz rukovođenje Sebastijana Kurca, ÖVP ima veoma dobru startnu poziciju pred izbore, konstatuje Institut Unique. Ostaje da se vidi hoće li tu prednost moći da održi tokom kampanje kada se, dodaje se, sigurno može očekivati više ličnih napada. FAZ izveštava da su konzervativci prilično profitirali od „efekta Kurc“. Oni su, bar za sada, na dobrom putu za razliku od nemačkih socijaldemokrata (SPD) koji su bili računali s „efektom Šulc“; regionalni izbori i ankete u Nemačkoj pokazuju da su demohrišćani Angele Merkel u solidnoj prednosti u odnosu na SPD čiji je lider u martu, neočekivano, postao Martin Šulc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari