Tramp i saudijski kralj potpisali sporazum o prodaji oružja 1Foto: FoNet AP

Sporazum o prodaji američkog oružja vrednog skoro 110 milijardi dolara, kao i niz drugih o vojnoj i ekonomskoj saradnji potpisali su danas predsednik SAD Donald Tramp i saudijski kralj Salman.

Sprazum o naoružanju odmah stupa na snagu, a paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj bezbednosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svetlu iranskih pretnji, rečeno je iz Bele kuće, navode mediji. Dve zemlje su takođe najavile sporazum o odbrambenoj saradnji i dogovore iz privatnog sektora, koji bi trebalo da otvore desetine hiljada novih radnih mesta u američkoj vojnoj industriji. Ovim treba da se podstakne sposobnost Saudijske Arabije da doprinese operacijama za borbu protiv terorizma u regionu.

Kralj Saudijske Arabine Salman danas odlikovao Trampa najvišim saudijskim civilnim odlikovanjem, zlatnim ordenom kralja Abdulaziza. Sastankom dvojice državnika i ceremonijom odlikovanja započela Trampova poseta Rijadu koja ima za cilj jačanje bezbednosnih i ekonomskih veza SAD i Saudijske Arabije. 

Melanija neće pod feredžu 

Američka prva dana Melanija Tramp je tokom posete Saudijskoj Arabiji u pratnji svog muža izašla bez marame, koja je propisana muslimanskim zakonima, piše „Indipendent“, prenosi Sputnjik.

Melanija je sledila primer drugih uticajnih žena sa Zapada koje su posećivale Kraljevstvo. Na sastancima sa zvaničnim licima Saudijske Arabije bez marame su učestvovale i nemačka kancelarka Angela Merkel i premijerka Velike Britanije Tereza Mej. Isto tako, i njena prethodnica Mišel Obama nije krila kosu za vreme posete Rijadu.

Predsednik SAD Donald Tramp je doputovao danas u Saudijsku Arabiju — to je njegova prva poseta u inostranstvu. Tokom turneje on planira da poseti Izrael, Italiju, Belgiju i Vatikan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari