Tramp i Zalivski lideri sprečavaju finansiranje terorizma 1Foto: FoNet AP

Na sastanku s liderima Saveta za saradnju zemalja Zaliva u Rijadu, predsednik SAD-a Donald Tramp uključio se u borbu protiv finansiranja terorizma. 

Potpisan je memorandum o razumevanju rekla je novinarima Savetnca Bele kuće Dina Pauel, dodajući da je to najdalokosežnija posvećenost prekidu finansiranja terorističkih organizacija. Pauelova je objasnila da memorandum uključuje obavezu da se progone oni koji finansiraju terorizam, uključujući i pojedince. 

Uz SAD, potpisnici su Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Bela kuća nije odmah objavila tekst sporazuma koji su razmenili saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Najef i državni sekretar SAD Reks Tilerson. 

Tramp se prethodno, drugog dana posete Rijadu, prestonici Saudijske Arabije, prvoj stanici svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je postao predsednik, sastao s liderima nekoliko arapskih zemlja. 

Današnji dan Tramp je počeo je sastankom s kraljem Bahrenina, a uoči ;sastanka s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadim Al Tanijem, najavio je da će se diskutovati o kupovini „puno lepe vojne opreme“. 

– Dve zemlje dugo prijatelji i niko ne pravi vojnu opremu kao SAD, rekao je Tramp ističući da će sporazum doneti poslove za tu zemlju i bezbednost za Katar. 

U delu razgovora kome su prisustvovali novinari nije bilo reči o ljudskim pravima u Kataru, zemlji koja je kritikovana zbog oštrih uslova za radnike koji grade kompleks za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine. 

Američki lider je u razgovoru s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem rekao da bi prihvatio njegov poziv da poseti Egipat i da će se to skoro desiti. 

Tramp je egipatskog kolegu nazvao prijateljem, a Egipat je označio stabilnom i sigurnom zemljom koja dobro sarađuje sa SAD. 

El-Sisi je za Trampa rekao da je jedinstvena ličnost što mu omogućuje da radi nemoguće, na šta je američki predsednik rekao da se slaže.

Tramp sutra u Izraelu

Tramp sutra rano putuje u Izrael, a u utorak u Vitlejem na Zapadnu obalu, pa popodne u Vatikan. U okviru ovog ambicioznog putovanja posetiće i Brisel i Siciliju gde će se sastati s liderima zemalja članica NATO i G7 najbogatijih zemalja u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari