Bandić vodi u Zagrebu, Kerum u Splitu 1Foto: EPA/ Antonio Bat

Prema preliminarnim rezultatima baziranim na 30 odsto obrađenih biračkih mesta, u trci za gradonačelničke u četiri najveća hrvatska grada vode Milan Bandić – u Zagrebu, Željko Kerum – u Splitu, Vojko Obersnel – u Rijeci i Ivan Vrkić – u Osijeku – izjavio je Branko Hrvatin, predsednik hrvatskog Državnog izbornog poverenstva (DIP).

Kako prenosi Hina, Bandić je osvojio 39,69 odsto glasova, a u drugom izbornom krugu će se, po svemu sudeći, suočiti sa kandidatkinjom koalicije predvođene HNS-om i SDP-om Ankom Mrak Taritaš za koju je glasalo 21,01 odsto birača. Najviše šansi da se u drugom krugu bori za poziciju gradonačelnika Splita ima Željko Kerum sa osvojenih 32,43 odsto glasova, dok će mu protivkandidat biti Andro Krstulović Opara (HDZ) koji ima 24,81 odsto glasova. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel iz SDP-a osvojio je 40,62 odsto glasova, a u drugi krug verovatno će ući Hrvoje Burić sa 16,34 odsto glasova. U utrci za osječkog gradonačelnika kandidat grupe birača Ivan Vrkić vodi sa 36,21 odsto, a na drugom mestu našao se Ivan Šojat iz HDZ-a sa 16,73 odsto glasova.

U Hrvatskoj su danas održani lokalni izbori na kojima su birači (pravo glasa imalo je 3.720.000 građana) odlučivali ko će naredne četiri godine biti na vlasti u 576 lokalnih jedinica. Za oko 9.500 mesta u predstavničkoj i izvršnoj vlasti nadmetalo se više od 47.000 kandidata. Građani su birali 20 župana, gradonačelnika Zagreba, grada koji ima i status županije, kao i još 555 gradonačelnika i opštinskih načelnika kao i njihove zamenike. Kad je reč o predstavničkoj vlasti, bira se 836 članova županijskih skupština, 2.266 članova gradskih skupština i veća i 5.152 članova opštinskih veća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari