"Bitka" za Zagreb, Split, Osijek i Rijeku 1Foto: EPA/ Antonio Bat

Nezvanični rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj posle obrađenih više od 99 odsto listića pokazuju da je osam predsednika županija uspelo da u prvom krugu zadrži tu funkciju, prenosi Hrvatska radio-televizija (HRT).

U četiri županije izabrane su nove ličnosti, a u ostalima će se održati drugi krug izbora.

HDZ je na izborima za gradska veća osvojio većinu u 12 velikih gradova, SDP u pet, Istarski demokratski savez i Stranka rada i solidarnosti imaju većinu u po jednom gradskom veću, kao i dve nezavisne liste, pokazuju privremeni nezvanični rezultati izborne komisije. Most nezavisnih lista ima tri kandidata za župana u drugom krugu, ali u gradskom veću Metkovića, gde je ovaj pokret pre nekoliko godina osnovan, više nema većinu.

U Zagrebu će u drugi krug Milan Bandić i Anka Mrak-Taritaš. Dosadašnji gradonačelnik dobio je 30,87 odsto glasova, a kandidatkinja Hrvatske narodne stranke i njenih koalicionih partnera gotovo 24,5 odsto. HDZ-ov kanidat Drago Prgomet je na petom mestu sa 5,6 odsto glasova.

U Splitu je najbolji rezultat ostvario aktuelni gradonačelnik Željko Kerum s malo više od 30 odsto glasova. S njim će u drugi krug HDZ-ov Andro Krstulović Opara za kojeg je glasalo 26,10 odsto birača. Treći izbor građana bila je predsednica stranke Pametno Marijana Puljak s malo više od 20 odsto.

U Rijeci – dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel ostvario je nadmoćni rezultat – gotovo 41 odsto. S njim u drugi krug ide kandidat grupe građana Hrvoje Burić. I u Osijeku najbolji rezultat beleži dosadašnji gradonačelnik Ivan Vrkić s podrškom 37 odsto birača. S njim će u drugi krug kandidatkinja HDZ-a Ivana Šojat.

PUPOVAC: Srbi dobro prošli

Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da su rezultati lokalnih izbora veoma dobri po srpsku zajednicu. „Mi smo potvrdili većinu svojih dosadašnjih uspeha i postigli smo neke nove uspehe, i to je samo dokaz političke vitalnosti srpske zajednice u okolnostima poprilično komplikovanih političkih odnosa i političke krize u Hrvatskoj“, rekao je Pupovac za RTS. On je naveo da srpska zajednica ima u 10 županija zamenike župana, kojih SDSS ima samostalno u šest, a u dve – u koaliciji sa partnerima. „Imamo 16 predsednika opština i načelnika opština, imamo veliki broj zamenika načelnika i zamenika gradonačelnika i sasvim sigurno više od 200 poslaničkih mesta u skupštinama županija, gradova i opština“, rekao je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari