Identifikovan napadač u Mančesteru 1Foto: EPA / ANDY RAIN

Američki zvaničnici obavestili su britanske vlasti da je osumnjičeni za
samoubilački napad u Mančesteru identifikovan kao Salman Abedi, javlja AP, navodeći da drugi detalji zasad nisu poznati.

Salman Abadi, osumnjičen kao bombaš samoubica iz Mančestera, rođen je 1994. godine u tom
gradu, prenose britanski mediji. U napadu koji je izveo u koncertnoj dvorani gde je pevala
Ariana Grande ubijene su 22 osobe, a povređenih je na desetine.

Kako piše britanski Telegraf, njegovi roditelji su oboje rođeni u Libiji, a u London su pobegli od Gadafijevog režima. Potom su se preselili u područje Faloufild u južnom Mančesteru gde su živeli poslednjih deset godina.

Od četvoro dece, troje je sinova i jedna kćerka koja je ove godine napunila 18 godina, piše Telegraf. Mediji su nezvanično saznali da se Abadijeva porodica, osim dvojice starije braće, nedavno vratila u Libiju.

Britanska kraljica Elizabeta druga, u prisustvu princa Filipa, sina princa Čarlsa i njegove supruge Kamile odala je danas počast nastradalima minutom ćutanja, uz izvođenje britranske himne, u Bakingemskoj palati.

Ranije danas Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Mančesteru, u kojem je stradalo 22 ljudi, preneo je Tas.

Pripadnici terorističke organizacije Islamska država objavili su na društvenim mrežama video snimak u kojem su preuzeli odgovornost za napad, javio je portal Akhbar Irak.

Britanska policija je saopštila da je uhapsila 23-godišnjeg muškarca koji se dovodi u vezu sa napadom u Mančesteru, prenosi Bi-Bi-Si. Jedan terorista je detonirao improvizovanu eksplozovnu napravu birajući vreme i mesto kako bi izazvao maksimalnu štetu, saopštila premijerka Tereza Mej.

Bivši šef odeljenja za borbu protiv terorizma kaže za Bi-Bi-Si da je napad izveden prilično profesionalno i dodaje da bi bio veoma iznenađen ako se ispostavi da je u njemu učestvovala samo jedna osoba.

Odmah nakon napada veliki broj ekipa hitne pomoći upućen je na lice mesta, a prema onome što prenose mediji, pojedini očevici navode da su čuli eksploziju, neki navode da ih je bilo dve, drugi dodaju da su čuli i pucnje… Svi su naveli da su videli i veliki broj povređenih i krvavih ljudi.

Hitna pomoć je saopštila da je prevezla 59 povređenih u više bolnica u tom gradu, ali i da su ekipe mnogima ukazivale pomoć na licu mesta. Taksisti su se dobrovoljno javili da razvoze ljude, s obzirom na to da je policija napravila „kordon“ i zaustavila saobraćaj u tom delu grada.

Foto:  EPA/NIGEL RODDIS

– Ariana je otpevala poslednju pesmu… Zatim smo čuli veoma glasan prasak, onda su svi krenuli da beže napolje… Ljudi su bili prekriveni krvlju, neki su se tukli, bilo je zastrašujuće – rekao je Džoš, koji je bio na koncertu, prenosi Blic.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NB-sZIsdwHw]

Na lice mesta su stigle i kontradiverzione jedinice. Policija je navela i da je moguće da je u pitanju teroristički napad. Svi putevi u tom delu grada su blokirani. Šef mančesterske policije Jan Hopkins izjavio je da je policija je uverena da je napadač koji je aktivirao bombu, poginuo u eksploziji, kao i da je on sam izveo napad, prenosi britanski Gardijan. Prema njegovim rečima, policija je veruje da je napadač „nosio improvizovanu eksplozivnu napravu“, kao i da će istraga utvrditi da li je on bio deo neke terorističke mreže.

Policija se saopštila građanima da se ne približavaju delu grada oko Mančester Arene i da se radi o „ozbiljnom incidentu“. Naoružani policajci su u svim okolnim ulicama.

Ministar bezbednosti Ben Voles pozvao je sve građane na oprez i da prijave sve što im se bude učinilo sumnjivim pozivom na liniju otvorenu za borbu protiv terorizma.

Premijerka Tereza Mej je u pisanoj izjavi navela da su njene misli s porodicama žrtava i dodala da rade na tome da utvrde sve detalje u vezi sa incidentom. Najavila je i da će danas predsedavati hitnom sednicom. U istragu je odmah uključena i služba Mi5.

Foto: EPA/NIGEL RODDIS

Arijana Grande nije povređena, navedeno je iz PR službe američke pevačice. „Slomljena. Od sveg srca, veoma mi je žao. Nemam reči“, napisala je Grande na Tviteru.

Odložena predizborna kampanja zbog napada

Predizborna kampanja obustavljena je do daljeg zbog napada u Mančesteru, sopštili su predstavnici dve vodeće britanske partije – konzervativci i laburisti.

Kako Skaj njuz navodi, laburista Džeremi Korbin razgovarao je sa premijerkom Terezom Mej , i njih dvoje su se složili da otkažu predizbornu kampanju do daljeg. On je dodao da je „prestravljen strašnim događajem u Mančesteru“.

„Moje misli su sa porodicama i prijateljima poginulih i povređenih. Danas će cela zemlja žaliti za ljudima koji su izgubili živote. Pohvalio bih službe za vanredne situacije za njihovu hrabrost i profesionalizam“, navodi se u Korbinovom saopštenju.

REAKCIJE

* Emanuel Makron, predsednik Francuske, izrazio saosećanje i solidarnost sa Britanijom u telefonskom razgovoru sa premijerkom Terezom Mej povodom napada u Mančesteru saopšteno je iz njegove pres službe. „Predsednik Republike nastaviće sa Vladom i sa britanskim snagama borbu protiv terororizma – navodi se u saopštenju i dodaje da će Makron nastaviti telefonsku konverzaciju sa britanskom premijerkom povodom dešavanja u istrazi“ prenosi Rojters.

* Portparol japanske vlade Jošihide Suga osudio je napad i izrazio saučešće porodicama žrtava. „Ukoliko je ovo teroristički napad, on ne može biti opravdan ni na koji način i Japan čvrsto osudjuje takav teroristički akt. Japan se solidariše sa narodom Velike Britanije“, naveo je on u saopštenju.

* Predsednik SAD Donald Tramp izrazio je saučešće svim žrtvama napada.“Želimo da izrazimo solidarnost sa građanima Ujedinjenog Kraljevstva. Ovaj napad su izvršili zli gubitnici. Ja bih rekao obični monstrumi, to je ime za njih. Od sada pa na dalje ću ih zvati gubitnici, i imaćemo ih sve više, ali zapamtite, oni su gubitnici“, rekao je Tramp koji boravi u poseti Izraelu. Ističe da apsolutno nema nikakve tolerancije za krvoproliće, ubistva nedužnih i napad na nedužnu decu.

„To je teroristički napad i to se mora proterati iz društva zauvek. Nevini živioti se moraju zaštiti, sve civilizovane nacije moraju zaštititi život i ponuditi sigurnost i mir građanima“, naglasio je američki predsednik. 

* Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je saučešće britanskoj premijerki Terezi Mej. „Snažno osuđujemo ovaj cinični i nehumani napad i nadamo se da će počinioci biti uhvaćeni“, naveo je Putin dodajući da je Moskva spremna da sarađuje sa Britanijom u borbi protiv terorizma.

* Nemačka kanclarka Angela Merkel kaže da je šokirana i žalosna zbog napada u Mančesteru. „Ovaj teroristički napad samo će nas ojačati u nameri da zajedno sa našim prijateljima iz Britanije pronađemo one koji su planirali i sproveli ovaj nehumani čin“. Uveravam vas, Nemačka je na vašoj strani, poručila je Merkelova.

* Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća premijerki Velike Britanije Terezi Mej, u kome je naveo da je ožalošćen i užasnut vešću o napadu koji se dogodio na koncertu u Mančesteru.

„Ožalošćeni smo i užasnuti vešću o napadu koji se dogodio na koncertu u Mančesteru. Nedužne žrtve ovog nečovečnog akta nas opominju na to da mržnja i nasilje mogu da se pojave svuda i uvek. Zato moramo da budemo ujedinjeni u odbrani civilizacijskih vrednosti od mračnih snaga, a radi pravednog cilja – budučnosti oslobođene straha od terorizma, navodi se u telegramu saučešća.

Vučić je u ime Vlade Srbije i svoje ime, uputio izraze najdubljeg saosećanja premijerki Mej, britanskoj Vladi i svima koji su izgubili svoje voljene, a povređenima je požeo brz oporavak.

* Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća kraljici Elizabeti II povodom terorističkog napada koji se dogodio u Mančesteru.

„Dozvolite mi da Vam, povodom tragičnog gubitka ljudskih života u napadu koji se desio u Mančesteru, u ime građana Republike Srbije i u svoje ime, uputim izraze najiskrenijeg saučešća. U ovim trenucima naše misli su sa porodicama poginulih. Povređenima želimo brz i uspešan oporavak“, naveo je Nikolić u telegramu saučešća.

Srbija najoštrije osuđuje ovaj gnusni napad uperen protiv civila, poručio je Nikolić i napomenuo da teroristički napadi predstavljaju najopasniju pretnju miru i stabilnosti i da su svojevrsno podsećanje da ceo svet bez obzira na razlike mora da se ujedini u borbi protiv svih uzroka i oblika terorizma.

* Australijski premijer Malkom Ternbul izjavio je u parlamentu te zemlje da je u Mančesteru izveden „brutalni napad na mlade ljude svuda“. On je dodao da je napad bio „naročito zao, naročito zločinački i posebno užasan jer je usmeren protiv tinejdžera“.

* Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je saopštio da Evropa tuguje zajedno sa Velikom Britanijom posle napada a da će sutra stati zajedno u borbi protiv onih koji žele da unište naš način života. „Srce mi se slama kada pomislim da je terorizam opet pokušao da usadi strah tamo gde treba da bude radost“, kaže se u njegovom saopštenju.

* Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izrazio solidarnost sa Velikom Britanijom, dodajući da su njegove misli sa svima koji su pogođeni ovim „varvarskim“ činom. NATO stoji uz Veliku Britaniju u borbi protiv terorizma, saopštio je Stoltenberg. AP podseća da lideri članica alijanse treba da razgovaraju o borbi protiv terorizma u Briselu u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari